1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Baba ghanoush
Domowe baba ghanoush przed podaniem dekoruje się pestkami granatu, świeżą natką pietruszki lub miętą. Gotową pastę z bakłażana można podawać do chleba, do pity lub tortilli.
2 z 6

fot. 123rf.com/roxiller/zdjęcie ilustracyjne
Pasta z bakłażana z pomidorami
Inną wersją pasty z bakłażana jest smarowidło przyrządzone z pieczonymi pomidorami.
3 z 6

fot. 123rf.com/natavkusidey/zdjęcie ilustracyjne
Pasta z bakłażana z pietruszką
Domowa pasta z bakłażana może być zrobiona na wiele sposobów. Jednym z nich jest baba ghanoush z dodatkiem pasty tahini.
4 z 6

fot. 123rf.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Pasta z bakłażana z fetą
W kuchni greckiej pastę z bakłażana przyrządza się z dodatkiem sera feta. Po rozcieńczeniu bulionem z tych samych składników powstanie pożywna zupa krem.