
W czasach przedchrześcijańskich w tłusty czwartek żegnano zimę i przygotowywano się na nadejście wiosny. Na wystawnych ucztach serwowano pieczone mięsa, chleb i wino. Wtedy też spotkano przekąskę będącą pierwszymi pączkami, czyli rodzaj wytrawnego ciasta chlebowego nadziewanego mięsem, skwarkami lub słoniną. W Polsce natomiast wytrawne pączki służyły jako zakąska do wódki.

Jedzenie pączków to tradycja tłustego czwartku i karnawału. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii i przeczytać więcej o zwyczajach z nimi związanych.

Warto wiedzieć, że np. we Francji i w Nowym Orleanie w Stanach Zjednoczonych obchodzi się Mardi Gras (tłusty wtorek), który charakteryzuje się hucznymi zabawami.

Tłusty czwartek jest dniem ruchomym. Jego data uzależniona jest od świąt wielkanocnych. W tym roku wypada 24 lutego. To dzień, w którym zwyczajowo objadamy się słodkościami.