1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Ebook promujący tradycyjną polską kuchnię został wyróżniony...
fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek/Marta Pańczyk

The Polish Table

Ebook promujący tradycyjną polską kuchnię został wyróżniony kulinarnym Oscarem.

2 z 7
Składniki:...
fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Rolada śląska

Składniki:

1000 g mięsa wołowego
200 g ogórków kiszonych
300 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
200 g cebuli
smalec
musztarda
mąka pszenna
sól
pieprz
5-6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
woda
1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kawałki równo układamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy cienką warstwą musztardy. Ogórki kiszone, boczek i kiełbasę kroimy w słupki. Cebulę kroimy na większe kawałki. Składniki układamy na rozbitym mięsie i zawijamy jak roladę. Mięso związujemy nitką i obtaczamy w mące.

Na rozgrzanym smalcu obsmażamy mięso z każdej strony. Obsmażone kawałki wrzucamy do głębokiej patelni lub garnka. Rolady zalewamy ciepłą wodą na ich wysokość. Dusimy na wolnym ogniu, aż mięso zrobi się miękkie. W trakcie duszenia przekręcamy rolady. Na sam koniec gotowania do miseczki wsypujemy łyżkę mąki i dodajemy trochę sosu z rolady. Dokładnie mieszamy. Mieszaninę przelewamy do garnka, dokładnie mieszamy przez kolejne 2-3 minuty. Roladę podajemy z kluskami śląskimi lub z kaszą gryczaną.

3 z 7
Sprawdź przepis na tradycyjną zupę chrzanową.
fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą

Sprawdź przepis na tradycyjną zupę chrzanową.

4 z 7
Tradycyjny przepis na kołacz Magdalena Tomaszewska-Bolałek...
fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Kołacz z jabłkami

Tradycyjny przepis na kołacz Magdalena Tomaszewska-Bolałek wzbogaciła jabłkami.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ekspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać

HIT DNIA
Ekspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Zobacz również

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek