5 z 20

fot. Beata Hadas
Krówki ciągutki
W dzieciństwie uwielbiało się jeść krówki ciągutki. Dzieci na podwórkach urządzały zawody, kto wyciągnie najdłuższą formę z cukierka.
6 z 20
Pastelowe cukierki - smaczna ozdoba
Słodkości były dostępne luzem lub w formie bransoletki lub zegarka. Liczyły się kolory i lekko kwaśny smak.
Pudrowe cukierki
7 z 20
Prosty kogel-mogel
Słodką przekąską w latach 90. XX wieku był kogel-mogel. Czasem dodawało się do niego kakao. Aktualnie najczęściej kogel-mogel jest dodawany do kawy. Zobacz, jak zrobić kawę z koglem-moglem.
Kogel-mogel
8 z 20
Słodkie ziarna - sezamki
To po prostu ziarna białego sezamu oblepione syropem cukrowym i uformowane w cienkie płatki. Do dzisiaj dostępne w wielu sklepach.