1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą...
fot. Getty Images/ zdjęcie ilustracyjne

Mazurek kajmakowy

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą kajmakową. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak go przygotować.

2 z 9
Przygotowanie mazurka zacznij od zagniecenia kruchego...
fot. Katarzyna Puczyńska

Mazurek kajmakowy. Krok 1

Przygotowanie mazurka zacznij od zagniecenia kruchego ciasta. Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem. Dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia.

3 z 9
Wbij żółtka oraz wsyp cukier. Zagnieć ciasto. Jeśli masz...
fot. Katarzyna Puczyńska

Mazurek kajmakowy. Krok 2

Wbij żółtka oraz wsyp cukier. Zagnieć ciasto. Jeśli masz czas to warto schłodzić ciasto przed pieczeniem - owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 min.

4 z 9
Rozwałkuj ciasto i wytnij kształt prostokątnej blaszki....
fot. Katarzyna Puczyńska

Mazurek kajmakowy. Krok 3

Rozwałkuj ciasto i wytnij kształt prostokątnej blaszki. Przełóż je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta zrób wałeczek i ułóż brzegi mazurka. Dociśnij je widelcem, tworząc wzór.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Mistrzowie Smaków 2024. Laureatów nagrodzono podczas gali na Targach POLAGRA

Mistrzowie Smaków 2024. Laureatów nagrodzono podczas gali na Targach POLAGRA

Zobacz również

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek