5 z 15

fot. Katarzyna Puczyńska
Sernik krakowski. Krok 4
Rozdziel żółtka od białek. Żółtka ubij ze szklanką cukru i wanilią. Masa ma być jasna i puszysta.
6 z 15

fot. Katarzyna Puczyńska
Sernik krakowski. Krok 5
Do ubitych żółtek dodawaj stopniowo zmielony z masłem ser. Wsyp także mąkę ziemniaczaną i dodaj skórkę startą z pomarańczy.
7 z 15

fot. Katarzyna Puczyńska
Sernik krakowski. Krok 6
Skórkę pomarańczową kandyzowaną i rodzynki oprósz mąką pszenną, wymieszaj i dodaj do masy serowej.
8 z 15

fot. Katarzyna Puczyńska
Sernik krakowski. Krok 7
Białka, które zostały z ciasta oraz te z masy serowej (łącznie 10 białek) ubij z połową szklanki cukru na sztywną pianę. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj całość delikatnie łyżką.