5 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Babka piaskowa z cytrynowym lukrem. Krok 4
Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawaj kolejne jajka na przemian z mąkami miksując na gładką masę.
6 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Babka piaskowa z cytrynowym lukrem. Krok 5
Na koniec dodaj wanilię i skórkę z cytryny i miksuj jeszcze minutę.
7 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Babka piaskowa z cytrynowym lukrem. Krok 6
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz babkę w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach, przez ok. 1 godzinę - po 50 min. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli po wbiciu patyczek będzie mokry to znak, że ciasto jeszcze nie jest wypieczone.
8 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Babka piaskowa z cytrynowym lukrem. Krok 7
Gdy ciasto wystygnie, zrób lukier ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny. Ucieraj, aż lukier będzie lśniący.