1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Przekąski z ciasta francuskiego możesz wykonać w kilka chwil...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Finger food to najlepsza opcja na imprezę

Przekąski z ciasta francuskiego możesz wykonać w kilka chwil i podać gościom na imprezie w domu. Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na różne przekąski.

2 z 8
Składniki:...
fot. Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Cynamonowe rollsy

Składniki:
1. Gotowe ciasto francuskie
2. Opakowanie cynamonu
3. 4 łyżki brązowego cukru
4. Jajko

Jak przygotować proste cynamonowe ślimaczki?

1. Na gotowy blat z francuskiego ciasta wysypałam równo cynamon, a następnie brązowy cukier.
2. Zwinęłam ciasto w ciasną rolkę, którą posmarowałam rozmąconym jajkiem i pokroiłam w plastry.
3. Ułożyłam rolki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam przez 8 minut w temperaturze 200 stopni.

3 z 8
Składniki:...
fot. Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Pakieciki ze szpinakiem i fetą

Składniki:
1. Gotowe ciasto francuskie
2. 300 g mrożonego szpinaku
3. Opakowanie sera feta
4. Gałka muszkatołowa, sól, pieprzem
5. Jajko

Jak przygotować pakieciki ze szpinakiem i fetą?
1. Rozmroziłam szpinak i podsmażyłam go na patelni, doprawiając gałką, solą i pieprzem.
2. Przekroiłam ciasto na dwie części. Pierwszą z nich (spód) pokroiłam na małe prostokąty.
3. Na każdym prostokącie położyłam szpinak i rozkruszyłam ser feta. Brzegi prostokątów zostawiłam czyste, aby ciasto się skleiło.
4. Drugą część ciasta pokroiłam na takie same prostokąty i przykryłam nimi spody ze szpinakiem.
5. Wierzchnią część ciasta poprzecinałam.
6. Posmarowałam pakieciki rozmąconym jajkiem.
7. Piekłam pakieciki 20 minut w temperaturze 200 stopni.

4 z 8
Składniki:...
fot. Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Mięsne gniazdka

Składniki:
1. Gotowe ciasto francuskie
2. 8 parówek
3. Jajko
4. 8 pomidorków koktajlowych

Jak przygotować gniazdka z pomidorkami koktajlowymi?
1. Każdą z parówek ponacinałam, żeby można ją było łatwo zwinąć w okrąg.
2. Wykroiłam koła z ciasta francuskiego i włożyłam do foremek.
3. W każdej foremce ułożyłam parówkę.
4. Piekłam gniazdka 10 minut w temperaturze 200 stopni.
5. Na każdym upieczonym gniazdku ułożyłam pomidorka koktajlowego.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Zobacz również

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem