
Rolki z bananów i nutelli
Składniki:
1. Gotowe ciasto francuskie
2. 4 duże banany
3. Kilka łyżek nutelli lub innego kremu orzechowego
4. Jajko
Jak przygotować rolki z bananów i nutelli?
1. Rozłożyłam ciasto francuskie i przekroiłam je na pół, wzdłuż dłuższej krawędzi.
2. Posmarowałam obie części cienką warstwą nutelli, zostawiając czyste brzegi (żeby ciasto łatwiej się skleiło).
3. Na każdej z dwóch części ciasta ułożyłam po dwa banany, jeden nad drugim.
4. Zawinęłam ciasto w rolki, posmarowałam rozmąconym jajkiem i pokroiłam na plastry.
5. Piekłam rolki 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Mini quiche lorraine
Składniki:
1. Gotowe ciasto francuskie lub kruche
2. 2 jajka
3. 150 ml śmietany do zup i sosów
4. Kilka plastrów ulubionej szynki
5. Ser żółty tarty
6. Natka pietruszki
Jak przygotować mini quiche lorraine?
1. Za pomocą szklanki wykroiłam kółka w cieście francuskim i włożyłam je do okrągłych foremek.
2. Jajka połączyłam w misce ze śmietaną. Do masy dodałam startą na tarce szynkę i ser oraz pokroją natkę. Doprawiłam solą i pieprzem.
3. Masę wlałam do foremek z ciastem.
4. Tartaletki piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Orzechowe świderki
Składniki:
1. Gotowe ciasto francuskie
2. 200 g posiekanych orzechów włoskich
3. Pół szklanki miodu lub syropu klonowego
4. Jajko
Jak przygotować orzechowe świderki?
1. Orzechy wymieszałam z miodem.
2. Wykroiłam z ciasta francuskiego paski o szerokości 2 cm.
3. Każdy pasek posmarowałam masą orzechowo-miodową i przykryłam drugim paskiem.
4. Tak przygotowany pakiecik wykręciłam jak spiralę i posmarowałam rozmąconym jajkiem.
5. Ułożyłam świderki na blasze wyłożonej papierem i piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni.