2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt....
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Makowiec, kutia i inne, pyszne ciasta z makiem. Tradycyjne, proste przepisy. Jeszcze zdążysz przygotować je na święta

Tradycyjny polski makowiec

Ciasto, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt. Tradycyjnie mak był ucierany w makutrze, czyli specjalnej misie ze żłobieniami. Niektórzy do dziś kultywują ten sposób. Do maku dodaje się miód i rodzynki. Aby makowiec się udał, należy odpowiednio przygotować ciasto drożdżowe, które następnie zawija się w roladę. Całość polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Zobacz, jak zrobić tradycyjny makowiec.

Zobacz również

Pali się na terenie huty w Grzybowie. Strażacy w akcji

Pali się na terenie huty w Grzybowie. Strażacy w akcji

Rada miejska w Kluczborku zainaugurowała pracę. Burmistrz mówił o planach na kadencję

Rada miejska w Kluczborku zainaugurowała pracę. Burmistrz mówił o planach na kadencję

Polecamy

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu

Domowa konfitura z rabarbaru. Jest tak dobra, że można się uzależnić

Domowa konfitura z rabarbaru. Jest tak dobra, że można się uzależnić

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!