5 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Sernik wiedeński. Krok 4
Do utartych żółtek dodawaj stopniowo ser oraz 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli dodajesz ziemniak, to pomiń mąkę. Dopraw masę łyżeczką esencji waniliowej.
6 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Sernik wiedeński. Krok 5
Ubij białka ze szczyptą soli. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj resztę cukru. Ubijaj na gęstą pianę. Na koniec dodawaj porcjami pianę z białek do masy serowej i wymieszaj łyżką.
7 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Sernik wiedeński. Krok 6
Formę tortową wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tworząc wysokie brzegi. Dzięki temu ciasto nie wyleje się w czasie pieczenia.
8 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Sernik wiedeński. Krok 7
Wyłóż ciasto do blaszki i delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz 1 godzinę i 40 minut.