5 z 10

fot. zdjęcie ilustracyjne/123rf
4. Przesolona lub niedosolona zalewa do ogórków małosolnych
Zalewa do ogórków małosolnych musi mieć odpowiednie proporcje. Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.
6 z 10

fot. zdjęcie ilustracyjne/123rf
5. Nieodpowiednie ułożenie ogórków małosolnych w naczyniu
Ogórki nie mogą być zbyt ciasno ani zbyt luźno ułożone w słoiku. Najlepiej na zmianę układać ogórki z przyprawami. Zalewa powinna przykryć całe ogórki.
7 z 10

fot. zdjęcie ilustracyjne/123rf
Ogórki małosolne z czosnkiem
Czosnek można wrzucić obrany lub nie. Popularnym sposobem jest dodać całą główkę, z obciętą 1/3 wysokości.
8 z 10

fot. zdjęcie ilustracyjne/123rf
Domowe ogórki małosolne
Przestrzegający tych zasad mamy pewność, że nasze ogórki będą smakować wyśmienicie. Życzymy udanych przetworów.