5 z 10

fot. 123rf.com/andreyst
Ryba w occie
Ocet używany jest najczęściej do marynowania śledzi. Dzięki temu można przedłużyć ich przydatność do spożycia i dzięki przyprawom nadać wyjątkowego smaku.
6 z 10

fot. Piotr Krzyżanowski/archiwum PolskaPress Grupa
Kanie w occie
Po grzybobraniu często przygotowuje się przetwory z grzybów. Wtedy można przygotować kanie w occie, które konsystencją będą przypominać kotlety schabowe.
7 z 10

fot. 123rf.com/arfo
Warzywa w occie
W kuchni ocet wykorzystywany jest do marynowania warzyw. Wystarczy ruszyć wyobraźnię i można zrobić pikle niemal ze wszystkiego. Od marchewki, aż po buraczki w occie.
8 z 10

fot. 123rf.com/alein
Ocet do ciasta
Biszkopt z dodatkiem octu i sody oczyszczonej będzie wyrośnięty i apetyczny. Kuchnia roślinna chętnie korzysta z tej mieszanki, gdy rezygnuje się z jajek.