5 z 13
SKŁADNIKI:...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

3. Cytrynowe ziemniaki

SKŁADNIKI:
ok. 500 g małych młodych ziemniaków
sok z 1/2 cytryny
oliwa extra vergine
1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu)
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego lub owoców fenkułu (rozgniecionego w moździerzu)
1/2 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu)
sól

PRZEPIS:
Ziemniaki porządnie wyszoruj i osusz.
Przekrój ziemniaki na połówki i przełóż do miski.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Całą zawartość miski zawiń w podwójną warstwę folii aluminiowej, tworząc pakunek gotowy do ułożenia na grillu.

6 z 13
SKŁADNIKI:...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

4. Cytrynowa dorada w białym winie i ziołach

SKŁADNIKI:
2 świeże dorady
2-3 cytryny
wytrawne białe wino
mały pęczek pietruszki (bez twardych łodyżek)
mały pęczek kolendry
mały pęczek koperku (bez twardych łodyżek)
oliwa extra vergine
sól
pieprz

PRZEPIS:
Oczyszczone dorady oprósz solą i pieprzem – na zewnątrz i wewnątrz.
Każdą rybę nadziej ziołami i 2-3 kawałkami cytryny.
Przygotuj dwa duże kawałki folii aluminiowej (podwójna warstwa). Na środku każdego kawałka ułóż plasterki cytryny, a na nich ułóż rybę.
Dodaj pozostałe plasterki cytryny.
Zawiń krawędzie pakunków, skrop dorady oliwą i wlej trochę wina. Zawiń szczelnie folię, tworząc pakunki gotowe do ułożenia na grillu.

7 z 13
- Wino i szparag to para idealna. Wystarczy im tylko pieprz...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

5. Zielone szparagi w białym winie

- Wino i szparag to para idealna. Wystarczy im tylko pieprz oraz trochę ziół (sól nie jest potrzebna). Szparagi ułożone płasko upieką się bardzo szybko – zajmie to dosłownie chwilę, dlatego ustaw je na grillu w ostatniej kolejności - podkreśla autor bloga.

SKŁADNIKI:
dowolna ilość zielonych szparagów, w zależności od ilości gości (ok. 8-10 sztuk na porcję)
chlust wytrawnego białego wina
trochę oliwy extra vergine
1 łyżka listków majeranku
1 łyżka listków tymianku
pieprz
Jak zrobić szparagi w białym winie?
Zacznij od odłamania zdrewniałych końcówek szparagów. Opłucz szparagi i dokładnie osusz.
Ułóż pojedynczą warstwę szparagów na podwójnej warstwie folii,
dodaj zioła, przyprawy i skrop szparagi oliwą.
Zawiń brzegi folii i wlej trochę wina. Zawiń folię, tworząc płaski pakunek gotowy do ułożenia na grillu.

8 z 13
SKŁADNIKI:...
fot. fot. Gosia Napiórkowska-Kubicka

6. Grillowany halloumi


SKŁADNIKI:

kawałek sera halloumi (ok. 200 g)
odrobina oliwy extra vergine
trochę czerwonego pieprzu (delikatnie rozgniecionego w moździerzu)
listki tymianku

PRZEPIS:
Halloumi przekrój wzdłuż na pół i natłuść odrobiną oliwy. Ułóż ser na patelni lub tacce do grillowania i postaw na grillu.
Gdy ser się usmaży, przełóż go na talerze, posyp listkami tymianku i czerwonym pieprzem.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Najlepsze kotleciki z cukinii na obiad. Poznaj fit przepis

HIT DNIA
Najlepsze kotleciki z cukinii na obiad. Poznaj fit przepis

Smakuje lepiej niż grecka. Do mojej sałatki z fetą dodaję nieoczywisty składnik

HIT DNIA
Smakuje lepiej niż grecka. Do mojej sałatki z fetą dodaję nieoczywisty składnik

Co zjeść na Jarmarku Dominikańskim? Byłam, zjadłam i piszę, czy warto

O TYM SIĘ MÓWI
Co zjeść na Jarmarku Dominikańskim? Byłam, zjadłam i piszę, czy warto

Zobacz również

Ta owsianka smakuje jak tiramisu, ale jest zdrowa i mniej kaloryczna

Ta owsianka smakuje jak tiramisu, ale jest zdrowa i mniej kaloryczna

Smakuje lepiej niż grecka. Do mojej sałatki z fetą dodaję nieoczywisty składnik

HIT DNIA
Smakuje lepiej niż grecka. Do mojej sałatki z fetą dodaję nieoczywisty składnik