3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gofry wegańskie to smaczny deser, który nie zawiera...
fot. blandinejoannic/pixabay

Fit gofry to przepyszny zamiennik tradycyjnego deseru. Poznaj przepisy na gofry w wersji wegańskiej, bezglutenowej, wytrawnej i dla dzieci

Gofry wegańskie

Gofry wegańskie to smaczny deser, który nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. W składzie zamiast jajek znajdziesz dojrzałego banana, a mleko zostało zastąpione mlekiem roślinnym. Aquafaba, to woda, w której moczona jest ciecierzyca. Te wegańskie gofry są bardzo smaczne, jednak z powodu aquafaby mogą u niektórych osób powodować wzdęcia. Z tej porcji przygotujesz 4-5 gofrów.

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- 250 ml mleka roślinnego,
- pół dojrzałego banana,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- pół szklanki aquafaby,
- łyżka cukru,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

Za pomocą miksera ubij aquafabę na sztywną pianę – zajmuje to ok. 7 minut. Następnie do miski dodaj łyżkę cukru i miksuj jeszcze 1,5 minuty. Po tym czasie dodaj resztę składników i miksuj na wolnych obrotach. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz również

Race i transparenty na meczu w Nowej Hucie

Race i transparenty na meczu w Nowej Hucie

Nakrętki przytwierdzone do butelek - irytujące zjawisko, czy krok w dobrym kierunku?

Nakrętki przytwierdzone do butelek - irytujące zjawisko, czy krok w dobrym kierunku?

Polecamy

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

Wiosenna zupa, którą gotuję do znudzenia. Przepis, jak od babci

Wiosenna zupa, którą gotuję do znudzenia. Przepis, jak od babci

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze