1 z 5
Przewijaj galerię w dół
Tajska zupa tom kha to sycące danie z dodatkiem imbiru,...
fot. materiały prasowe agencji Od Kuchni

Zupa tom kha

Tajska zupa tom kha to sycące danie z dodatkiem imbiru, tofu, azjatyckich grzybów i mleka kokosowego.

2 z 5
Grzyby shitake, zwane także twardnikiem japońskim, to jeden...
fot. materiały prasowe agencji Od Kuchni

Grzyby shitake

Grzyby shitake, zwane także twardnikiem japońskim, to jeden z najstarszych gatunków grzybów jadalnych. Występują głównie na terenach Azji, ale spotykane są także w innych rejonach świata. Ich wygląd przypomina nieco brązowe pieczarki, które charakteryzuje lekko chropowaty kapelusz. Wyróżnia je subtelnie kwaśny smak, co czyni je idealnym dodatkiem do aromatycznych dań kuchni azjatyckiej. Dodają one potrawom nie tylko pożądanego smaku umami, ale także intensywnego, „bulionowego” aromatu.

3 z 5
Grzyby mun, ze względu na swój kształt, znane są także jako...
fot. materiały prasowe agencji Od Kuchni

Grzyby mun

Grzyby mun, ze względu na swój kształt, znane są także jako judaszowe uszy. Najczęściej występują na czarnym bzie, na akacjach, wierzbach oraz bukach. Grzyby te nie posiadają specjalnych, smakowych walorów, ale doskonale podkreślają smak dań orientalnych. W kuchni azjatyckiej stosuje się je w potrawach smażonych w woku, w zupach czy jako dodatek do dań makaronowych. Często wykorzystuje się je także w towarzystwie chili, czosnku, sosu sojowego lub curry.

4 z 5
Przepis na zupę tom kha pochodzi od menadżerki tajskiej...
fot. materiały prasowe agencji Od Kuchni

Linh Ziółkowska

Przepis na zupę tom kha pochodzi od menadżerki tajskiej restauracji Wi-Taj mieszczącej się w Warszawie przy placu Konstytucji 4.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Zobacz również

Ekspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać

HIT DNIA
Ekspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem