
Sałatka z awokado, ogórka i jajka
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 świeży ogórek,
- 1 dojrzałe awokado,
- kilka rzodkiewek,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżeczka majonezu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- koperek.
Jak przygotować prostą sałatkę z awokado i jajkiem?
1. Jajka ugotowałam na twardo i pokroiłam w kostkę.
2. Ogórka i awokado obrałam i pokroiłam w kostkę. Rzodkiewkę pokroiłam na plasterki.
3. Składniki przełożyłam do salaterki i wymieszałam delikatnie.
4. W małej miseczce połączyłam jogurt, majonez, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz.
5. Sos dodałam do sałatki i delikatnie wymieszałam. Posypałam posiekanym koperkiem.

Zielona szakszuka
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 awokado,
- liście szpinaku,
- łyżka masła,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić zieloną szakszukę?
1. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam szpinak, dodałam gałkę i dusiłam całość 5 minut.
2. Wbiłam jajka i przykryłam pokrywką. Po 5 minutach jajka się ścięły.
3. Dodałam pokrojone awokado, doprawiłam solą i pieprzem.