1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Jajko i awokado to idealne połączenie na śniadanie. Z tych...
fot. 123rf/zdjęcie ilustracyjne

Jajko i awokado to idealne połączenie na śniadanie. Z tych składników zrobisz tosty, sałatkę, pastę i nie tylko. Na kolejnych zdjęciach znajdziesz najlepsze przepisy na awokado i jajko w duecie.

2 z 7
Składniki:...
fot. 123rf/zdjęcie ilustracyjne

Pasta z awokado i jajkiem

Składniki:
- 3 jajka,
- 1 dojrzałe awokado,
- pęczek natki pietruszki, kolendry lub szczypiorku,
- pół małej szalotki lub dymki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka majonezu
- sól, pieprz.

Jak przygotować pastę z awokado i jajek?
1. Jajka ugotowałam na twardo, rozdrobniłam widelcem w misce.
2. Awokado obrałam i także rozgniotłam.
3. Do składników dodałam posiekaną szalotkę. Wszystko dokładnie wymieszałam.
4. Dodałam posiekaną kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i całość wymieszałam na pastę.

3 z 7
Składniki:...
fot. 123rf/zdjęcie ilustracyjne

Kanapki z awokado i jajkiem

Składniki:
- 4 kromki ulubionego pieczywa, może być np. chleb z gara.
- 1 dojrzałe awokado,
- 4 jajka,
- kilka rzodkiewek,
- gruboziarnista sól,
- świeżo zmielony pieprz.

Jak zrobić proste kanapki z awokado i jajkiem?
1. Jajka ugotowałam na półtwardo (u mnie to 4 minuty od momentu zagotowania wody). Obrałam i pokroiłam na plasterki.
2. Awokado oraz rzodkiewkę pokroiłam na plasterki.
3. Na każdej kromce układałam plastry awokado, następnie jajka oraz rzodkiewki.
4. Każdą kanapkę z awokado i jajkiem posypałam gruboziarnistą solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

4 z 7
Składniki:...
fot. 123rf/zdjęcie ilustracyjne

Tosty z awokado i jajkiem

Składniki:
- 4 kromki pieczywa tostowego,
- 4 jajka,
- dojrzałe awokado,
- łyżka majonezu,
- łyżka jogurtu,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- łyżka oleju.

Jak zrobić tosty z awokado i jajkiem sadzonym?
1. Awokado obrałam, pokroiłam w plastry i ułożyłam na tostach.
2. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam 4 jajka (nie mieszałam) i przykryłam je pokrywką. W ten sposób po ok. 4 minutach otrzymałam jajka sadzone. Pod przykrywką zetną się na tyle, że nie trzeba ich przewracać.
3. Przygotowałam prosty sos: jogurt połączyłam z majonezem, sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Jajka ułożyłam na tostach z awokado i polałam sosem.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Zobacz również

Mistrzowie Smaków 2024. Laureatów nagrodzono podczas gali na Targach POLAGRA

Mistrzowie Smaków 2024. Laureatów nagrodzono podczas gali na Targach POLAGRA

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem