1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. 123rf.com/tobi
Chutney śliwkowy
Domowy chutney warto doprawiać korzennymi przyprawami. Wśród nich są goździki, cynamon, kardamon i czarny pieprz.
2 z 5

fot. pixabay.com/webvilla
Czerwona cebula
Baza do większości sosów typu chutney jest czerwona cebula. Można potraktować chutney z cebuli jako sos sam w sobie. Wtedy nie dodaje się do niego śliwek.
3 z 5

fot. 123rf.com/tashka2000
Ocet jabłkowy
Aby chutney był dłużej przydatny do spożycia warto zakonserwować go dodając do ocet jabłkowy i cukier.
4 z 5

fot. 123rf.com/tashka2000
Chutney z jabłek
W podobny sposób jak chutney ze śliwek można zrobić chutney jabłkowy. Zamiast czerwonej cebuli warto użyć białej i dodać laskę cynamonu.