5 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Placki ziemniaczane. Krok 3
Starte ziemniaki przełóż na gęste sitko i postaw na misce, by odcedzić z nich nadmiar wody. Po kilku minutach w misce z wodą z odcedzonych ziemniaków na dnie wytrąci się biała masa czyli skrobia. Ostrożnie odlej wodę, a gęstą skrobię wybierz łyżką. Dodaj ją do ziemniaków.
6 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Placki ziemniaczane. Krok 4
Obierz cebulę. Zetrzyj ją na tarce na małych oczkach i dodaj do ziemniaków.
7 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Placki ziemniaczane. Krok 5
Dodaj do ziemniaków jajka, jogurt, mąkę pszenną, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
8 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Placki ziemniaczane. Krok 6
Rozgrzej olej na patelni. Ustaw średni płomień.