Warto dodać, aktor Maciej Musiał był też pomysłodawcą i jednym z producentów wykonawczych pierwszego polskiego serialu Netflixa, „1983” (zagrał w nim również główną rolę). Obaj panowie będą współproducentami serialowej ekranizacji opartej na książce „Jak nakarmić dyktatora”, a Witold Szabłowski dodatkowo ma być także współscenarzystą.
Reportażysta napisał o tym 14 grudnia na swoim profilu na Facebooku:
„Opcje do mojej książki kupiła firma amerykańskiego aktora Channinga Tatuma, „Free Assiociations". To wymarzona sytuacja, bo wszystkie duże firmy, w stylu Netlixa czy HBO, wolą kupować u ludzi, których znają i którzy już „dowieźli” duże produkcje, a Tatum „dowiózł” i to wiele razy”.
Witold Szabłowski ma nadzieję, że w Hollywood powstanie serial na podstawie prawdziwych historii związanych z kulinarnymi upodobaniami znanych satrapów. Autor „Jak nakarmić dyktatora” dodaje, że jest to prawdopodobnie pierwszy polski reportaż i książka sprzedana bezpośrednio do Hollywood. Warto dodać, że publikacja otrzymała Gourmand Cookbook Award 2021, czyli „kulinarnego Oscara” w kategorii Food Culture.
„Jak nakarmić dyktatora” na ekranie
W rozmowie ze „Wprost” autor zaznacza, że negocjacje w sprawie ekranizacji trwały dwa lata. Odrzuconych zostało wiele propozycji, między innymi od wdowy po Stevie Jobsie. Przyczyną było niezatrudnienie Witolda Szabłowskiego jako współscenarzysty, a on chciał brać aktywny udział w powstawaniu serialu.
Serial ma opowiadać o wymyślonym dyktatorze, którego doświadczenia kulinarne będą oparte na tych opisanych w książce.
„Mam nadzieję, że zrobiony zostanie tak, by dobrze się go oglądało, by zawierał element rozrywkowy, ale z drugiej strony, by skłaniał do refleksji na temat współczesnego świata, dyktatury. Tak też ta moja książka była napisana. Sprzedała się w dwudziestu krajach także dlatego, że opowiada nie tylko o tym, co jedli dyktatorzy. Mam nadzieję, że jakaś głębsza myśl została w niej zawarta”
– dodał reportażysta w rozmowie ze „Wprost”.
Maciej Musiał podkreślił w poście na swoim profilu na Instagramie, że od wykupienia praw do realizacji projektu i samej ekranizacji jest jeszcze długa i trudna droga. „Ale cieszymy się i mamy nadzieję, że cel zakończy się sukcesem" - napisał.
Warto dodać, że niedawno na rynku ukazała się najnowsza książka Szabłowskiego - „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem”. Dowiecie się z niej między innymi, co jadano w ZSRR i poznacie tajniki pracy testera jedzenia Józefa Stalina.
Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?