Channing Tatum kupił prawa do „Jak nakarmić dyktatora”. Sukces Szabłowskiego i Musiała w Hollywood!

Anna Daniluk
Maciej Musiał wraz z Witoldem Szabłowskim podbijają Hollywood
Maciej Musiał wraz z Witoldem Szabłowskim podbijają Hollywood materiały prasowe wydawnictwa W.A.B.
Książka Witolda Szabłowskiego opowiada o pracy kucharzy i kucharek, którzy gotowali dla największych dyktatorów w historii, m. in. Saddama Husajna czy Pol Pota. Teraz ma szansę na ekranizację w Hollywood. Prawa do „Jak nakarmić dyktatora” zostały kupione przez firmę producencką aktora Channinga Tatuma, znanego z takich filmów, jak „Magic Mike” czy „Nienawistna ósemka”. W rozmowach dotyczących sprzedaży Szabłowskiego wspierał Maciej Musiał.

Warto dodać, aktor Maciej Musiał był też pomysłodawcą i jednym z producentów wykonawczych pierwszego polskiego serialu Netflixa, „1983” (zagrał w nim również główną rolę). Obaj panowie będą współproducentami serialowej ekranizacji opartej na książce „Jak nakarmić dyktatora”, a Witold Szabłowski dodatkowo ma być także współscenarzystą.

Reportażysta napisał o tym 14 grudnia na swoim profilu na Facebooku:

„Opcje do mojej książki kupiła firma amerykańskiego aktora Channinga Tatuma, „Free Assiociations". To wymarzona sytuacja, bo wszystkie duże firmy, w stylu Netlixa czy HBO, wolą kupować u ludzi, których znają i którzy już „dowieźli” duże produkcje, a Tatum „dowiózł” i to wiele razy”.

Witold Szabłowski ma nadzieję, że w Hollywood powstanie serial na podstawie prawdziwych historii związanych z kulinarnymi upodobaniami znanych satrapów. Autor „Jak nakarmić dyktatora” dodaje, że jest to prawdopodobnie pierwszy polski reportaż i książka sprzedana bezpośrednio do Hollywood. Warto dodać, że publikacja otrzymała Gourmand Cookbook Award 2021, czyli „kulinarnego Oscara” w kategorii Food Culture.

„Jak nakarmić dyktatora” na ekranie

W rozmowie ze „Wprost” autor zaznacza, że negocjacje w sprawie ekranizacji trwały dwa lata. Odrzuconych zostało wiele propozycji, między innymi od wdowy po Stevie Jobsie. Przyczyną było niezatrudnienie Witolda Szabłowskiego jako współscenarzysty, a on chciał brać aktywny udział w powstawaniu serialu.

Serial ma opowiadać o wymyślonym dyktatorze, którego doświadczenia kulinarne będą oparte na tych opisanych w książce.

„Mam nadzieję, że zrobiony zostanie tak, by dobrze się go oglądało, by zawierał element rozrywkowy, ale z drugiej strony, by skłaniał do refleksji na temat współczesnego świata, dyktatury. Tak też ta moja książka była napisana. Sprzedała się w dwudziestu krajach także dlatego, że opowiada nie tylko o tym, co jedli dyktatorzy. Mam nadzieję, że jakaś głębsza myśl została w niej zawarta”

– dodał reportażysta w rozmowie ze „Wprost”.

Maciej Musiał podkreślił w poście na swoim profilu na Instagramie, że od wykupienia praw do realizacji projektu i samej ekranizacji jest jeszcze długa i trudna droga. „Ale cieszymy się i mamy nadzieję, że cel zakończy się sukcesem" - napisał.

Warto dodać, że niedawno na rynku ukazała się najnowsza książka Szabłowskiego - „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem”. Dowiecie się z niej między innymi, co jadano w ZSRR i poznacie tajniki pracy testera jedzenia Józefa Stalina.

Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni