5 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Stefanka na herbatnikach. Krok 2
Masa będzie robić się coraz gęstsza. Pamiętaj, by ją cały czas mieszać, aż się zagotuje. Odstaw na bok, by nieco przestygła. W tym czasie zrób polewę: w garnku rozpuść masło, kakao, wodę i cukier, gotuj 2 minuty i zdejmij z ognia. Dodaj mleko w proszku i wymieszaj. Odstaw.
6 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Stefanka na herbatnikach. Krok 3
Utrzyj miękkie masło z cukrem i wanilią, dodaj masę z kaszy manny. Zmiksuj, aż całość się połączy.
7 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Stefanka na herbatnikach. Krok 4
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników, posmaruj je powidłami i połową masy.
8 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Stefanka na herbatnikach. Krok 5
Zrób drugą warstwę ciasta układając kolejno: herbatniki, powidła i pozostałą część masy.