5 z 8

fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Wigilijny barszcz na zakwasie
Wigilijny barszcz jest najpopularniejszą (ale nie jedyną) zupą, od której Polacy zaczynają wieczerzę. Jada się go m.in. w znacznej części Małopolski, na Warmii, Mazurach, Pomorzu, Kujawach, Lubelszczyźnie i Podlasiu.
6 z 8

fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Zupa grzybowa
Tradycyjna wigilijna grzybowa jest gotowana na suszonych grzybach, które w trakcie powolnego podgrzewania uwalniają swój smak oraz właściwości.
7 z 8

fot. Getty images/Teresa Kasprzycka/zdjęcie ilustracyjne
Zupa z karpia
Choć mogłoby się wydawać, że zupa rybna jest symbolem Pomorza, to jako potrawę wigilijną wskazują ją przede wszystkim mieszkańcy Podlasia i Śląska. Tradycyjna zupa rybna podawana na Wigilię jest gotowana na głowach i ogonach karpi oraz włoszczyźnie. Na koniec zabiela się ją śmietaną.