7 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To potrawa wigilijna znana przede wszystkim wśród osób,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami

Zupa migdałowa

To potrawa wigilijna znana przede wszystkim wśród osób, których przodkowie pochodzili z Kresów. Przygotowuje się ją ze słodkich i gorzkich migdałów, mleka, ryżu, rodzynek i cukru. Co ważne, kresowa zupa migdałowa smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Migdałowa zupa kresowa – przepis na wigilię
Składniki:
- dwie garście migdałów,
- garść rodzynków,
- szklanka ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- cukier i sól do smaku.

Jak przygotować wigilijną zupę migdałową?
1. Migdały posiekałam, wymieszałam z mlekiem, cukrem i solą.
2. Ryż ugotowałam osobno, na sypko.
3. Do zupy dodałam rodzynki, a na końcu ryż.

Zobacz również

Laura Molenaar najszybsza na trasie drugiego etapu Tour de Pologne Women

Laura Molenaar najszybsza na trasie drugiego etapu Tour de Pologne Women

Świętojańskie odszpuntowanie. Pierwsze piwo świdnickie w tym roku - polane!

Świętojańskie odszpuntowanie. Pierwsze piwo świdnickie w tym roku - polane!

Polecamy

Wyśmienity dżem z czereśni na zimę. Podaj go do gofrów

Wyśmienity dżem z czereśni na zimę. Podaj go do gofrów

Szukasz pomysłu na arbuza? Zjedz prostą sałatkę na lato

Szukasz pomysłu na arbuza? Zjedz prostą sałatkę na lato

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie