Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
59 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Te produkty rozgrzeją wasze zmysły w sypialni! Oto jedzenie miłości
Jedzenie na miłość, które działa najlepiej? To naturalne afrodyzjaki! Polecamy skuteczne produkty, które są przy tym bezpieczne dla zdrowia. Zobacz najlepsze...
Jadłospis diety ketogenicznej. Polecane keto obiady i inne posiłki
Dieta ketogeniczna to skuteczna dieta odchudzająca, ale pod warunkiem ścisłego przestrzegania zasad dotyczących posiłków. Choć powstała jako terapia dla osób...
Chcesz dietę za darmo? Jadłospis NFZ na nadwagę i otyłość wybrały tysiące Polaków
Dobrej diety szukamy zwłaszcza na wiosnę, a w serwisie Dieta NFZ można dostać ją całkiem za darmo. Z tej możliwości korzystają setki tysięcy Polaków, a...
Witaminę C wypłucze do zera. Tych błędów nie popełniaj w swojej diecie!
Niedobór witaminy C ma zgubny wpływ na zdrowie, bo to składnik niezbędny dla odporności, zdrowej skóry. Gdy go brakuje, szybciej rozwijają się choroby, a...
Jemy je niemal codziennie, a można się nimi zatruć! Uważaj – to warzywo ma toksyny!
Jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce może zaszkodzić, powodując zatrucie. Jemy je w wielu daniach i posiłków, ale nie zdajemy sobie sprawy z zagrożenia....
Odchudzanie zupami jest proste. Zobacz 15 przepisów
Dieta zupowa należy do najlepszych diet odchudzających i sprawdza się zwłaszcza zimą. Lekkie, rozgrzewające i sycące zupy są bogate w składniki odżywcze,...
Ta dieta działa na każdego. Wystarczy 7 dni na detoksie Dąbrowskiej
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej jest topową dietą, która ma wiele funkcji. Ta podstawowa to oczyszczanie organizmu, ale jadłospis warzywno-owocowy pomaga też odzyskać...
Król zdrowych przekąsek. Jedz, ile chcesz. Tylko pamiętaj o jednym!
Snack idealny? To z pewnością popcorn. Najmocniejsze strony tej popularnej przekąski to zawrotna zawartość błonnika i wielka objętość. Możesz zajadać się z nią...
Taką pizzę możesz jeść, kiedy chcesz. Nie tylko w Światowy Dzień Pizzy!
Polacy kochają pizzę tak, jak rodzime potrawy. Pyszny placek drożdżowy to danie włoskie, które może być wartościowym posiłkiem diety śródziemnomorskiej. Zobacz,...
Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!
Mrożenie jedzenia to sposób, by trzymać je znacznie dłużej i w każdej chwili mieć pod ręką. Tak warto przygotować bardziej pracochłonne dania na Święta Bożego...