Apetyczne ogórki krokodylki do spiżarni i na kanapkę. Zobacz przepis na ogórki gruntowe w pikantnej zalewie. Chrupią przy każdym gryzie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ogórki gruntowe, z racji na chropowatą skórkę są także określane krokodylkami. Znakomicie smakują marynowane z papryczką chili. Kliknij obrazek, aby zobaczyć inne zastosowanie ogórków krokodylków.
Ogórki gruntowe, z racji na chropowatą skórkę są także określane krokodylkami. Znakomicie smakują marynowane z papryczką chili. Kliknij obrazek, aby zobaczyć inne zastosowanie ogórków krokodylków. 123rf.com/liudmilachernetska/zdjęcie ilustracyjne
Ogórki krokodylki to inna nazwa na ogórki gruntowe. Nazwa wzięła się od ciemnozielonej skórki z żółtymi nierównościami, które przypominają wyglądem krokodyla. Takie określenie może zaciekawić szczególnie dzieci. Podpowiadamy przepis na ogórki krokodylki z odrobiną chili.

Ogórki krokodylki to warzywa pełne witamin z C, K i z grupy B. Są także bogate w potas i w błonnik. Ponadto ogórki krokodylki składają się z dużej ilości wody, dlatego polecane są na upały, aby w naturalny sposób nawodnić organizm. Zobacz przepis na domowe ogórki krokodylki na ostro.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć sposoby na wykorzystanie ogórków krokodylków

Ogórki krokodylki – przepis na zimę

Liczba porcji: 4 – 6 słoików.
Czas przygotowania: 1 godzina + pasteryzacja.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • 20 g soli,
  • 1 papryczka chili.

Zalewa octowa:

  • 400 wody,
  • 800 octu jabłkowego,
  • 20 g cukru.

W naszej galerii możecie zobaczyć pomysły na zastosowanie ogórków krokodylkóww kuchni

Jak zrobić ogórki krokodylki z chili?

Przygotowanie:

  1. Ogórki należy dokładnie umyć, zalać zimną wodą i odstawić na pół godziny.
  2. Po tym czasie trzeba je odcedzić z wody. Posypać solą i odstaw na 30 minut.
  3. Następnie słoiki trzeba dokładnie umyć i sparzyć wodą. Ogórki należy ciasno ułożyć w słoikach.
  4. Do każdego słoika należy włożyć oczyszczoną z pestek i pokrojoną drobno papryczkę chili.
  5. Kolejnym krokiem jest zagotowanie wody z octem i cukrem. Następnie należy odstawić ją do wystudzenia.
  6. Ciepłą zalewę należy wlać do słoików z ogórkami krokodylkami z chili.
  7. Ogórki można pasteryzować. W tym celu trzeba mocno zakręcić słoiki, ustawić na metalowej blasze i wstawić do zimnego piekarnika.
  8. Następnie piekarnik należy nastawić na 120° Celsjusza i pasteryzować przez ok. 5 minut.
  9. Na koniec ogórki krokodylki z chili trzeba wyjąć z piekarnika i odwróć do góry dnem. Gotowe ogórki krokodylki należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce.
  10. Ogórki krokodylki są gotowe do spożycia po 2 – 3 dniach.

Zastosowanie ogórków krokodylków

W kuchni ogórki krokodylki można jeść w różnorodny sposób. Najczęściej w formie mizerii, sałatki z ogórków skropionej octem lub przygotować je według przepisu na ogórki po watykańsku. Ponadto z krokodylków można przyrządzić ogórki z musztardą lub z dodającą koloru kurkumą.

Ogórki gruntowe, z racji na chropowatą skórkę są także określane krokodylkami. Znakomicie smakują marynowane z papryczką chili. Kliknij obrazek, aby zobaczyć inne zastosowanie ogórków krokodylków.

Apetyczne ogórki krokodylki do spiżarni i na kanapkę. Zobacz...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!