Ogórki krokodylki to warzywa pełne witamin z C, K i z grupy B. Są także bogate w potas i w błonnik. Ponadto ogórki krokodylki składają się z dużej ilości wody, dlatego polecane są na upały, aby w naturalny sposób nawodnić organizm. Zobacz przepis na domowe ogórki krokodylki na ostro.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć sposoby na wykorzystanie ogórków krokodylków
Ogórki krokodylki – przepis na zimę
Liczba porcji: 4 – 6 słoików.
Czas przygotowania: 1 godzina + pasteryzacja.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych,
- 20 g soli,
- 1 papryczka chili.
Zalewa octowa:
- 400 wody,
- 800 octu jabłkowego,
- 20 g cukru.
W naszej galerii możecie zobaczyć pomysły na zastosowanie ogórków krokodylkóww kuchni
Jak zrobić ogórki krokodylki z chili?
Przygotowanie:
- Ogórki należy dokładnie umyć, zalać zimną wodą i odstawić na pół godziny.
- Po tym czasie trzeba je odcedzić z wody. Posypać solą i odstaw na 30 minut.
- Następnie słoiki trzeba dokładnie umyć i sparzyć wodą. Ogórki należy ciasno ułożyć w słoikach.
- Do każdego słoika należy włożyć oczyszczoną z pestek i pokrojoną drobno papryczkę chili.
- Kolejnym krokiem jest zagotowanie wody z octem i cukrem. Następnie należy odstawić ją do wystudzenia.
- Ciepłą zalewę należy wlać do słoików z ogórkami krokodylkami z chili.
- Ogórki można pasteryzować. W tym celu trzeba mocno zakręcić słoiki, ustawić na metalowej blasze i wstawić do zimnego piekarnika.
- Następnie piekarnik należy nastawić na 120° Celsjusza i pasteryzować przez ok. 5 minut.
- Na koniec ogórki krokodylki z chili trzeba wyjąć z piekarnika i odwróć do góry dnem. Gotowe ogórki krokodylki należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce.
- Ogórki krokodylki są gotowe do spożycia po 2 – 3 dniach.
Zastosowanie ogórków krokodylków
W kuchni ogórki krokodylki można jeść w różnorodny sposób. Najczęściej w formie mizerii, sałatki z ogórków skropionej octem lub przygotować je według przepisu na ogórki po watykańsku. Ponadto z krokodylków można przyrządzić ogórki z musztardą lub z dodającą koloru kurkumą.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?