Wyśmienita tarta na słono z botwinką i serem. Idealna na lekki wiosenny obiad lub kolację. Wypróbuj przepis na wytrawną tartę z botwinką

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Tarta z botwinką to pomysł na lekki obiad lub kolację
Tarta z botwinką to pomysł na lekki obiad lub kolację 123rf/olegd/zdjęcie ilustracyjne
Nie wiesz, co oprócz zupy zrobić z botwinki? Proponuję pyszną, wytrawną tartę, którą możesz podać na obiad lub kolację. Do nadzienia wykorzystaj ulubiony ziołowy serek, żeby ułatwić sobie przygotowania. Wypróbuj nasz przepis na wytrawną tartę z botwinką i serem.

W skrócie

Botwinka to nic innego jak młode korzenie buraka ćwikłowego wraz z liśćmi. Są znacznie delikatniejsze i przez to bardzo smaczne. Najczęściej przygotowujemy z nich zupę, znaną po prostu jako botwinka. To jednak niejedyna potrawa, którą można zrobić z młodych buraczków. Botwinka idealnie sprawdzi się jako składnik wyśmienitej tarty na słono. Możemy przygotować do niej kruche ciasto, tak jak podaję w przepisie poniżej lub użyć gotowego ciasta francuskiego.

Tarta z botwinką – przepis na wytrawną tartę

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Na kruche ciasto:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • sól.

Na farsz do tarty:

  • pęczek botwinki (buraczki i liście),
  • opakowanie serka ziołowego,
  • 150 g halloumi lub fety,
  • 1 jajko + 1 białko, które zostało z ciasta,
  • pół szklanki śmietanki 30%,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić tartę na słono z botwinką?

  1. Najpierw przygotowałam kruche ciasto. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam sól, żółtko oraz pokrojone masło. Ugniatałam palcami, żeby składnik się połączyły i dodałam wodę. Wyrobiłam ciasto, uformowałam kulę, zawinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do lodówki.
  2. Botwinkę dokładnie umyłam i wysuszyłam.
  3. Odkroiłam buraczki, obrałam je i pokroiłam. Liście botwinki posiekałam. Całość podsmażyłam na maśle.
  4. Z lodówki wyjęłam ciasto, rozwałkowałam i ułożyłam w naczyniu do tarty, które nasmarowałam masłem.
  5. Ciasto ponakłuwałam i piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. W miseczce połączyłam serek ziołowy, jajka, śmietankę, sól i pieprz.
  7. Na podpieczonym spodzie rozsmarowałam masę i ułożyłam na niej botwinkę. Całość posypałam pokruszonym serem.
  8. Tartę z botwinką piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.