Ta galaretka drobiowa to wielkanocny hit! Przepis na galaretki w kształcie jajek. Zachwycająca przystawka na święta

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Galaretki w kształcie jajek to świetna przystawka na Wielkanoc
Galaretki w kształcie jajek to świetna przystawka na Wielkanoc Getty images/Anna Skvortsova/zdjęcie ilustracyjne
Galaretki drobiowe w kształcie jajek to wspaniała przystawka na Wielkanoc, która na pewno zachwyci wszystkich gości. Choć wyglądają na trudno do zrobienia, tak naprawdę przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Poznaj nasz przepis na galaretki z drobiu, które wyglądają jak jajka i zaskocz swoją rodzinę w te święta.

W skrócie

Galaretka drobiowa to wyśmienita przystawka, która pojawia się w wielu domach na Wielkanoc. W tym roku zaskocz swoich gości i podaj galaretki w kształcie jajek. Zdziwisz się, jak łatwo je zrobić. Ja wykorzystuję wydmuszki, które trzeba wyparzyć wrzątkiem. Równie dobrze możesz jednak użyć gotowych foremek w kształcie jajek. Potrzebne nam będą również udka z kurczaka oraz włoszczyzna i żelatyna. Zastanawiasz się ile żelatyny dodać do galarety drobiowej? Zwykle jest to osiem łyżeczek na litr wody. Napełnianie wydmuszek galaretką wymaga trochę staranności, ale nie jest trudne i na pewno ci się uda. Gotowe galaretki drobiowe w kształcie jajek doskonale smakują z sosem tatarskim.

Galaretki drobiowe w kształcie jajek – doskonała przekąska na Wielkanoc

Czas przygotowania: 40 minut + czas potrzebny na stężenie galaretek
Porcja: 12 galaretek drobiowych
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 12 wydmuszek,
  • 3 udka z kurczaka,
  • pęczek włoszczyzny,
  • groszek konserwowy,
  • kukurydza konserwowa,
  • 8 łyżeczek żelatyny,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić galaretkę drobiową w kształcie jajek?

  1. Najpierw przygotowałam wydmuszki. Bardzo ostrym nożem zrobiłam małą dziurkę w każdym jajku, a następnie delikatnie wydrążyłam większy otwór o średnicy nieco ponad 1 cm. Wydmuszki umyłam, sparzyłam i zostawiłam, aby wyschły.
  2. Udka oczyściłam, włoszczyznę pokroiłam i wszystko umieściłam w garnku. Zalałam wodą, dodałam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam jak na rosół, aż mięso zmiękło.
  3. Po ugotowaniu wyjęłam udka i rozdrobniłam je.
  4. Z wywaru wyjęłam warzywa, przecedziłam.
  5. Marchewkę z wywaru pokroiłam na plasterki.
  6. Do przecedzonego wywaru (powinien wyjść ok. 1 litr) dodałam żelatynę i wymieszałam.
  7. Do wywaru dodałam rozdrobnione mięso, marchewkę, groszek i kukurydzę. Wymieszałam i zostawiłam, aby zaczęło tężeć.
  8. Tężejącą galaretką drobiową napełniłam każdą wydmuszkę i wstawiłam do lodówki.
  9. Przed podaniem każdą galaretkę ostrożnie obrałam ze skorupki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.