Spaghetti po neapolitańsku to pomysł na szybki obiad. Zdradzamy włoski patent, dzięki któremu sos jest gęsty i smakuje wybornie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Podstawowa wersja sosu pomidorowego
Podstawowa wersja sosu pomidorowego Getty images/Noemi Toscano/zdjęcie ilustracyjne
Spaghetti neapolitańskie to sposób na szybki i prosty obiad. Wystarczą tylko dwie przyprawy. Sos pomidorowy będzie znacznie smaczniejszy, jeśli zastosujesz pewien trik. Wypróbuj przepis na wyśmienity makaron z sosem pomidorowym.

W skrócie

Trudno dziś ustalić, dlaczego ten przepis znany jest jako spaghetti Napoli, czyli spaghetti po neapolitańsku. W samym Neapolu serwuje się go po prostu jako spaghetti z sosem pomidorowym. I jest to najprostsza, można powiedzieć, że podstawowa wersja sosu pomidorowego, który można podawać do różnych makaronów. Przyrządza się go z popularnej we Włoszech odmiany pomidorów San Marzano, które są słodkie i mają idealną konsystencję. W polskich warunkach możemy użyć odmiany Lima. Warto pozbawić pomidory miąższu z pestkami, żeby sos był mniej wodnisty. Można także użyć włoskich pomidorów z puszki – wówczas używamy całej zalewy. Za przyprawy posłużą nam jedynie bazylia i oregano. Danie jest tak pyszne, że nic więcej nie trzeba. Możemy posypać spaghetti parmezanem, choć znam Włochów, dla których będzie to już przesadą i odejściem od tradycyjnego przepisu.

Spaghetti neapolitańskie – przepis na najprostszy sos do makaronu

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 g spaghetti,
  • 6 pomidorów San Marzano lub Lima,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka oregano,
  • świeża bazylia,
  • łyżka parmezanu,
  • oliwa.

Jak przygotować najprostszy sos do spaghetti po neapolitańsku?

  1. Spaghetti ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
  2. Pomidory sparzyłam, przecięłam na połówki i wydrążyłam pestki.
  3. Miąższ pomidorów rozgniotłam widelcem.
  4. Na oliwie podsmażyłam posiekany czosnek, po czym dodałam pomidory.
  5. Dusiłam pomidory 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodałam oregano i bazylię.
  6. Spaghetti odcedziłam i dodałam do sosu. Wymieszałam całość na patelni.
  7. Gotowe danie posypałam parmezanem i udekorowałam listkami bazylii.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.