Przepis na żeberka w coli i keczupie to hit Internetu. Dodaj dwa składniki, a będą jeszcze lepsze. Wypróbuj nasz przepis na smaczny obiad

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Żeberka w coli doskonale smakują z frytkami
Żeberka w coli doskonale smakują z frytkami 123rf/Tommisch/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku żeberka w coli to pomysł na łatwy do zrobienia i smaczny obiad. Są tak pyszne, że rodzina będzie je wyjadać prosto z garnka. Wypróbuj nasz przepis na banalnie proste do przygotowania i zaskakująco dobre żeberka w coli. To danie jest hitem Internetu.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na bardzo nietypowe, ale smaczne danie, jakim są żeberka w coli. Jedną z pierwszych znanych osób ze świata kulinariów, która zaproponowała przepis na mięso w coli była wiele lat temu Nigella Lawson. Dziś to już kultowy przepis na szynkę pieczoną w coli. Sama Nigella nazwała ten przepis „śmieciowym” i przyznała, że jego największymi fanami są jej dzieci. Oczywiście żeberka duszone w coli, tak jak inne mięso zaprawione słynnym napojem, smakują świetnie. Kontrowersje budzi sama cola, która jak wiemy nie jest najzdrowsza, głównie ze względu na dużą zawartość cukru. Z drugiej strony cukier jest obecny w wielu innych produktach, które jemy codziennie, a często także po prostu dosładzamy wiele potraw. Należy pamiętać, by ograniczać całkowitą ilość spożywanego cukru w diecie, jednak zrobione raz na jakiś czas żeberka w coli na pewno nam nie zaszkodzą. Możemy także użyć domowej coli, która jest zdrowszą wersją znanego napoju.

Polecam także: Najlepszy przepis na żeberka w miodzie

W przepisach na żeberka, które można znaleźć w internecie, jako jedyne „przyprawy” dodaje się colę i keczup. Proponuję jednak podkręcić marynatę dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, które doskonale podkreślają korzenny aromat coli. Tak właśnie robiła Nigella, przygotowując szynkę pieczoną w coli. Żeberka należy najpierw obsmażyć, aby nabrały chrupkości z wierzchu, a w środku pozostały soczyste. Takie żeberka możesz podać z ryżem lub frytkami oraz wyrazistą sałatką lub surówką. Polecam ci np. wypróbować mój przepis na ogórki z chili.

Żeberka w coli – przepis na łatwy, pożywny obiad

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 1 l coli,
  • pół szklanki keczupu,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić żeberka w coli?

  1. Najpierw pokroiłam żeberka na mniejsze kawałki, tak, aby w każdym kawałku znalazła się jedna kostka.
  2. Na patelni rozgrzałam olej i partiami obsmażyłam wszystkie żeberka. Nie smażyłam zbyt długo, tylko do momentu, aż się zrumieniły z wierzchu.
  3. Obsmażone żeberka umieściłam w dużym garnku z grubym dnem.
  4. Żeberka zalałam colą tak, aby przykryła mięso.
  5. Dodałam keczup i wymieszałam całość.
  6. Żeberka dusiłam na małym ogniu przez 40 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.