Nietypowa wersja znanej, włoskiej potrawy. Zupa lazania zachwyca smakiem i prostotą. Rozgrzewający, jednogarnkowy obiad

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Lazania w formie zupy to pomysł na jednogarnkowy obiad
Lazania w formie zupy to pomysł na jednogarnkowy obiad Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Wypróbuj przepis na znaną, włoską potrawę w dużo prostszej wersji. Zupa lazania to genialny pomysł na szybki i rozgrzewający obiad jednogarnkowy. Idealny przepis dla osób, które kochają lazanię, ale nie lubią spędzać czasu na jej przygotowaniu.

W skrócie

Bardzo lubię tradycyjną, włoską lazanię, ale prawda jest taka, że najczęściej nie chce mi się jej przygotować. I nie chodzi wcale o to, że jest to mocno skomplikowane danie. Po prostu składa się z kilku czasochłonnych etapów. Na szczęście ktoś o podobnym podejściu wpadł na genialny pomysł, by zachować pyszny smak lazanii, oszczędzając na czasie, i przygotował zupę à la lazania. Włosi za takie pomysły wysyłaliby na tortury, co nie zmienia faktu, że zupa jest przepyszna. Idealnie nadaje się na pożywny, jednogarnkowy obiad, zwłaszcza w chłodne dni. Zupę lazanię można także przygotować w wersji wegetariańskiej. Mięso mielone zastępujemy sojowym zamiennikiem lub, ale ja wolę dodawać do niego zieloną albo czarną soczewicę, którą trzeba wcześniej trochę podgotować.

Zupa lazania – przepis na pyszny, jednogarnkowy obiad

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mielone mięsa wieprzowego (w wersji wege dwie szklanki podgotowanej, zielonej lub czarnej soczewicy),
  • 500 ml pomidorowej passaty,
  • 500 ml bulionu,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka płatów makaronu do lazanii,
  • pół łyżeczki czerwonej papryki,
  • szczypta chili,
  • po łyżeczce suszonego oregano i bazylii,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • łyżka serka śmietankowego,
  • natka pietruszki,
  • olej.

Jak przygotować zupę lazanię?

  1. Posiekałam czosnek oraz cebulę i podsmażyłam je na oleju w garnku z grubym dnem.
  2. Dodałam soczewicę (w wersji mięsnej dodaj mielone), suszoną paprykę, chili i smażyłam trzy minuty, mieszając.
  3. Do garnka wlałam passatę oraz bulion.
  4. Makaron do lazanii połamałam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do zupy.
  5. Gotowałam całość, aż makaron zrobił się al dente.
  6. Doprawiłam zupę octem balsamicznym, oregano i chili. Na koniec dodałam serek śmietankowy i delikatnie wymieszałam.
  7. Gotową zupę posypałam natką pietruszki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.