5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rzepa dalej jest w Polsce niedocenianym warzywem. Działa...
fot. Agnieszka Bielecka/Polska Press

Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść zimą? Zobacz krajowe produkty, które znajdziesz na bazarach w grudniu, styczniu i lutym

Rzepa

Rzepa dalej jest w Polsce niedocenianym warzywem. Działa m.in. na regulację trawienia, wzmacnianie odporności oraz poprawę kondycji włosów i skóry. Dzięki witaminom i minerałom wybierają ją też osoby chore na reumatyzm. Na rynku najbardziej popularna jest biała odmiana, spotkać można również czarną. Rzepę spożywa się na surowo lub po obróbce cieplnej, np. w formie purée. Co ciekawe, w wielu gospodarstwach odmiany ścierniskowe rzepy stanowią pokarm dla bydła, koni czy królików.

Zobacz również

Strzelanina w pobliżu ambasady Izraela

Strzelanina w pobliżu ambasady Izraela

Uwaga, w Lubuskiem będzie mocno wiało! Jest ostrzeżenie dla kilku powiatów

Uwaga, w Lubuskiem będzie mocno wiało! Jest ostrzeżenie dla kilku powiatów

Polecamy

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek