1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. Anna Daniluk
Gzik do ziemniaków
Tradycyjny gzik podany na ugotowanych w mundurkach ziemniakach można polać olejem lnianym tłoczonym na zimno. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
2 z 6

fot. Anna Daniluk
Twaróg do gziku
Do tradycyjnego gziku wykorzystuje się tłusty twaróg.
3 z 6

fot. Anna Daniluk
Twaróg ze śmietaną
Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze kwaśną śmietaną. Dobrze sprawdza się ta o 18 – procentowej zawartości tłuszczu.
4 z 6

fot. Anna Daniluk
Przyprawy do gziku
Tradycyjny gzik nie wymaga wielu przypraw. Najczęściej jest to sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekana cebula.