1 z 7
Przewijaj galerię w dół

fot. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara przygotujesz bez użycia śmietany i boczku.
2 z 7

fot. 123rf.com/tycoon751/zdjęcie ilustracyjne
Pancetta
Tradycyjnie do carbonary Włosi stosują pancettę (dojrzewający boczek wieprzowy) lub guanciale, czyli peklowany policzek lub podgardle wieprzowe.
3 z 7

fot. pixabay.com/JESHOOTS-com
Spaghetti
Do carbonary Włosi używają trzech rodzajów makaronu. Wśród nich jest spaghetti, spaghettoni i rigatoni o mezze maniche.
4 z 7

fot. 123rf.com/jirkaejc
Parmezan
Do carbonary używa się mieszanki sera pecorino romano z parmezanem lub samego pecorino. Źle widziane przez Włochów jest korzystanie w przepisie z samego parmezanu.