5 z 9

fot. pixabay.com
Pigwa do herbaty. Krok 3
Owoce przełóż do garnka i zasyp cukrem. Po godzinie, gdy puszczą sok, ustaw garnek na mały ogień i dodaj wody do 2/3 wysokości owoców. Gotuj ok. 15 minut.
6 z 9

fot. pixabay.com
Pigwa do herbaty. Krok 4
Gorące owoce wraz z syropem przelej do czystych słoików i zakręć. Ustaw je do góry dnem i zostaw do wystudzenia.
7 z 9

fot. Getty Images/ 5PH
Pigwa do herbaty. Krok 5
Pigwa do herbaty jest już gotowa. Przechowuj ją w zacienionym miejscu. Możesz także urozmaicać jej smak, np. dodając korzenne przyprawy. Jeśli owoce uznasz za mało kwaśne, dodaj także sok z cytryny.
8 z 9

fot. pixabay.com
Pigwa do herbaty. Krok 6
Herbata z dodatkiem pigwy w syropie jest pyszna, rozgrzewająca i zdrowa. Warto mieć kilka słoiczków tych przetworów w zapasie na zimę. Życzę smacznego!