
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było idealnie lekkie i puszyste? Zobacz 9 sprawdzonych porad kulinarnych. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 1
1. Składniki potrzebne do przygotowania ciasta warto wyjąć wcześniej na blat kuchenny, by nabrały temperatury pokojowej. To ważna zasada, o której zawsze trzeba pamiętać. Zimne drożdże zalane podgrzanym mlekiem nie urosną. Nie zapomnij wyjąć także mąki, zwłaszcza, jeśli przechowujesz ją w zimnym pomieszczeniu.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 2
2. Warto dodać od ciasta delikatnie podgrzane mleko, by drożdże szybciej ruszyły. Jednak nie może być ono za gorące, bo utrudni nam to wyrabianie ciasta rękami, a nawet może zaszkodzić drożdżom, zwłaszcza, gdy były one wcześniej mrożone. Podobnie jest z masłem. Jeśli chcesz dodać rozpuszczone masło do ciasta drożdżowego, to dodaj je w trakcie wyrabiania ciasta, jak dostatecznie przestygnie.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 3
3. Zaczyn z drożdży to niezbędny element dobrego drożdżowego wypieku. Najprościej zrobić go, mieszając drożdże z cukrem. Można także dodać odrobinę mleka, wody, a całość posypać szczyptą mąki pszennej. Tak przygotowany zaczyn należy odstawić na bok, by zaczął pracować, na około 10 minut. Warto go także przykryć ściereczką.