5 z 12

fot. pixabay.com/rodeopix
Pomijanie tłuszczu w jajecznicy
Tłuszcz w postaci masła lub śmietany sprawia, że jajecznica ma kremową konsystencję. Błędem jest całkowite pomijanie tłuszczu, który jest nośnikiem smaku.
6 z 12

fot. pixabay.com/MAKY_OREL
Za późno wyłączona patelnia
Błędem jest trzymanie jajecznicy na ogniu do ostatniej chwili, aż będzie całkowicie wysmażona.
7 z 12

fot. pixabay.com/planet_fox
Błąd z rozbijaniem jajek na patelni
Częstym błędem jest rozbijanie jajek bezpośrednio na patelnię. Aby jajecznica była delikatna i puszysta, trzeba maksymalnie ją napowietrzyć w misce przy użyciu trzepaczki lub widelca.
8 z 12

fot. pixabay.com/kkolosov
Zioła do jajecznicy
Błędem jest całkowite pomijanie ziół w jajecznicy. Tuż przed podaniem warto posypać jajecznicę szczypiorkiem, bazylią lub posiekanym oregano.