18 z 20
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Napój wodny według prawa nie może nazywać się wodą, ponieważ...
fot. Sponchia/pixabay.com

Co najlepiej nawadnia organizm? Woda mineralna, alkaliczna, wysokozmineralizowana? To pij latem i podczas upałów

„Woda” smakowa

Napój wodny według prawa nie może nazywać się wodą, ponieważ zawiera inne dodatki niż dozwolone składniki mineralne.

Obok cukrów (najczęściej z niezdrowego syropu glukozowo-fruktozowego) to szkodliwe sztuczne słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyny, cyklaminiany) czy półsyntetyczna sukraloza, która zaburza mikroflorę jelit.

Ponieważ posłodzona woda szybciej się psuje, dodaje się do niej sorbinian potasu i benzoesan sodu.

Oba konserwanty mogą wywoływać reakcje alergiczne; benzoesan często powoduje też zawroty głowy, może podrażniać układ trawienny u osób z jego schorzeniami, a w połączeniu z witaminą C (która jest częstym składnikiem napojów) przekształca się w rakotwórczy benzen – zwłaszcza pod wpływem działania światła słonecznego i ciepła. Niekorzystnym dodatkiem są też sztuczne aromaty.

Wniosek: jeśli już kupować „wodę” smakową, lepiej wybrać produkt z zawartością prawdziwych soków owocowych, zwykłym cukrem i naturalnymi aromatami. Najlepiej jednak pić zwykłą wodę z dodatkiem naturalnych owoców lub soku.

Zobacz również

Skąd wziąć pieniądze na organizację świąt?

Lista zakazanych zapisów w umowach deweloperskich

Polecamy

Uważaj na tego wołowego tatara! Jego zjedzenie może doprowadzić do krwawej biegunki

Uważaj na tego wołowego tatara! Jego zjedzenie może doprowadzić do krwawej biegunki

Takich flaczków jeszcze nie jedliście. Idealne danie prosto... z Neapolu

Takich flaczków jeszcze nie jedliście. Idealne danie prosto... z Neapolu

Sposoby na świeżą i chrupiącą rzodkiewkę. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Sposoby na świeżą i chrupiącą rzodkiewkę. Już nigdy nie zrobisz inaczej