Musztardowo-miodowy sos winegret do sałatki i nie tylko. Pokocha go cała twoja rodzina

Marta Siesicka-Osiak
Sos do sałatki z dodatkiem miodu i musztardy pasuje do większości dań ze świeżych warzyw.
Sos do sałatki z dodatkiem miodu i musztardy pasuje do większości dań ze świeżych warzyw. atlasfoto/123RF
Sos do sałaty to podstawa udanego dania. Ważne są zarówno jakość jego składników – przede wszystkim dobra oliwa, jak i odpowiednia kompozycja smaków. Jeśli znudził ci się tradycyjny sos do sałatki, wypróbuj koniecznie przepis na sos winegret z dodatkiem musztardy i miodu.

Spis treści

Zdecydowanie jestem fanką bardziej słodkich niż gorzkich smaków, więc tradycyjny sos winegret nie należy do moich ulubionych. W związku z tym musiałam znaleźć przepis na sos do sałaty, które nie tylko spełni swoją rolą, ale także będzie odpowiadał moim kubkom smakowym. Tak trafiłam na sos do sałatki z musztardą i miodem.

Okazało się, że szybko zyskał uznanie nie tylko mojej rodziny, ale też gości. Teraz nie wyobrażam sobie codziennego gotowania bez niego. Przygotowanie sosu zajmuje kilka minut, a połączenie ostrych i słodkich smaków na długo pozostaje w pamięci.

Jak zrobić dobry sos do sałaty?

Podstawą smacznego sosu do sałaty jest dobra oliwa z oliwek – najlepiej wybrać oliwę extra virgin lub virgin o niskiej kwasowości ze względu na lepszy smak i jakość. Warto także zwrócić uwagę na kraj pochodzenia oliwy. Ja preferuję tę z Włoch, która jest nieco delikatniejsza i ma mniej intensywny smak niż np. oliwa z Grecji.

Kiedy mamy dobrą oliwę jako bazę sosu, wystarczy trzymać się przepisu i w zasadzie dobry dressing do sałatki zrobi się sam.

Sos do sałatki z musztardą i miodem – przepis

Składniki:

  • 50 ml oliwy z oliwek,

  • 30 ml soku z cytryny,

  • 2 łyżeczki płynnego miodu,

  • 1 łyżka ulubionej musztardy,

  • szczypta soli, pieprzu i czosnku granulowanego.

Przygotowanie:

  1. Na dno małego słoiczka wsyp przyprawy.

  2. Wlej do niego kolejno: oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę.

  3. Zakręć słoik i energicznie wstrząśnij nim aż do połączenia składników.

  4. Polej sałatkę przed samym podaniem.

Jaka musztarda jest najlepsza do sosu winegret?

Do mojego sosu do sałatki zawsze dodaję musztardę miodową, jednak jej wybór zależy od ciebie. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak, wybierz musztardę Dijon. Możesz także sięgnąć po musztardę francuską, która będzie łagodniejsza, ale bardziej efektowna.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

W przepisie znajduje się szczypta czosnku granulowanego, który – jeżeli masz ochotę mocno podkręcić smak sosu winegret – możesz zastąpić jednym ząbkiem świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę.

Sos zazwyczaj wykorzystuję do sałatki np. z sałaty lodowej, ale świetnie sprawdza się także do jajek czy carpaccio z buraka.

Zobacz także:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni