Katarzyna Zawada
Wydawca/Redaktor, Dział Rozwoju OnlineStrefa Agro
45 materiałów
Z zawodem dziennikarza jestem związana od ponad 10 lat. Specjalizuję się w branży agro, nie są mi obce tematy społeczne i sportowe. Do Polska Press trafiłam na stałe niecałe 3 lata temu.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in.:
o trwających naborach: https://strefaagro.pl/doplaty-bezposrednie-wciaz-mozna-wnioskowac-o-wsparcie-wraca-platnosc-dla-malych-gospodarstw-oto-stawka/ar/c8-18253001,
o zmianach w dopłatach: https://strefaagro.pl/doplaty-bezposrednie-2024-nabor-trwa-oto-najistotniejsze-zmiany-zobacz-liste-do-kiedy-mozna-skladac-wnioski/ar/c8-18381185,
jak i kiedy siać: https://strefaagro.pl/tych-drzew-nie-sadz-obok-jabloni-jablon-nie-polubi-sie-z-wisnia-sasiedztwo-ma-istotne-znaczenie-te-drzewa-owocowe-ze-soba/ar/c8-16342783,
kiedy iść na grzyby: https://strefaagro.pl/borowiki-i-maslaki-w-kwietniu-to-nie-zart-grzybiarze-donosza-ze-pojawily-sie-w-czesci-kraju-na-pelne-kosze-nie-ma-jednak-co/ar/c8-18474147,
kiedy łowić ryby: https://strefaagro.pl/wymiary-i-okresy-ochronne-ryb-w-niektorych-miejscach-sa-zwiekszone-zobacz-kiedy-nie-zlowisz-szczupaka-okonia-lub-suma/ar/c8-17818585,
ile kosztują podstawowe produkty rolne: https://strefaagro.pl/sezon-na-szparagi-na-rynku-sa-juz-dostepne-krajowe-peczki-ile-kosztuje-smak-wiosny-zobacz-jak-obierac-szparagi/ar/c8-18419171.
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie: [email protected]
Przepis na ciasto na pierogi od gospodyń wiejskich. Co trzeba dodać?
Ciasto na pierogi - na kilka dni przed Wigilią wielu z nas przygotowuje pierogi z wybranym farszem. Hurtowe ilości trafiają do zamrażalnika, aby potem ugotowane...
Wigilijny kompot z suszu. Jak przygotować napój z suszonych owoców?
Kompot z suszu wielu kojarzy się z wigilijną wieczerzą. Zapach gotowanych owoców z przyprawami przypomina, jak magiczny jest to czas. Napój od lat gości w...
Majonez i musztardę możesz zrobić sam. Zobacz tradycyjne przepisy prosto ze wsi
Sosów i dodatków używamy w kuchni na co dzień, jednak to w okresie świątecznym rośnie zainteresowanie typowo domowymi wyrobami. Skoro samodzielne lepimy...
Pierogi lub barszcz można przygotować wcześniej. Zamroź, a potem wyjmij na święta
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie...
Mleko, jogurty i sery prosto od kozy. Ile kosztują?
Nabiał stanowi nieodłączny element żywienia człowieka. Codziennie wielu z nas sięga po mleko, jogurty lub sery, najczęściej na stole pojawiają się wyroby...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Makaron też ma swoje rodzaje. Do czego farfalle, do czego penne?
Pszenny, razowy, sojowy, z soczewicy – do wyboru, do koloru. Na sklepowych półkach spotkamy różne rodzaju makaronu, nawet dla wegan i wegetarian, najczęściej...
Ten polski superfood jest coraz popularniejszy. Za ile można go kupić?
Nie tylko jabłka, gruszki i śliwki. Choć maliny i jagody są już wspomnieniem lata, na rynku można dostać inny przysmak – minikiwi. Uprawiane także w Polsce,...
Jak czyścić grzyby? Te sposoby musi znać każdy grzybiarz
Grzybobranie trwa w najlepsze, w lasach widać różne gatunki, a wrzesień przyniesie jeszcze większą szansę na udany wypad. Samo zebranie grzybów to jednak nie...
Sprawdź, jak rozróżnisz sztuczny miód od prawdziwego
W sklepie mnogość słoików z miodami może przyprawić o zawrót głowy. Gryczane, lipowe, akacjowe – rodzaje są różne, nie zawsze jednak możemy trafić na produkt...