Wybitne przepisy na śledzie. Idealne na śledzika, ostatki i inne uroczystości. TOP 5 najlepszych sposobów, które pokochasz

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sprawdź, jak zrobić najlepsze śledzie. Kliknij zdjęcie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sprawdź, jak zrobić najlepsze śledzie. Kliknij zdjęcie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
W tym roku ostatni dzień karnawału przypada na 13 lutego. Tak zwany „śledzik” to idealna okazja, by podać wyśmienitą rybę. Najczęściej serwujemy śledzie po kaszubsku, w oleju czy w śmietanie. Są jednak inne sposoby, które warto wypróbować i zaskoczyć gości.

W skrócie

Mam wielką słabość do śledzi, podawanych na różne, czasem nietypowe sposoby. Jako mieszkanka Pomorza jestem w stanie docenić ten rarytas i mam swoje ulubione miejsca, w których podaje się najlepsze śledzie. Trudno mi z nich zrezygnować, mimo że jestem wegetarianką. W tym artykule zebrałam moje ulubione przepisy na śledzie, które zawsze są hitem i znikają jako pierwsze.

Jakie śledzie wybrać? Z beczki czy z opakowania?

Nie tak łatwo dostać dziś dobre śledzie z beczki i lepiej nie kupować ich u przypadkowych sprzedawców. Warunki ich przechowywania bywają różne, więc warto się w nie zaopatrzyć tylko wtedy, gdy mamy sprawdzonego dostawcę. W innych przypadkach polecam gotowe filety od dobrego producenta. Pamiętajmy, że takie śledzie trzeba przed przygotowaniem namoczyć w wodzie lub mleku – przynajmniej przez godzinę.

Matias czy à la matias?

Matias to nie gatunek śledzia ani sposób jego przyrządzania. Matiasami nazywamy po prostu młode osobniki, przed tarłem. Odznaczają się one większą zawartością zdrowego tłuszczu, a ich mięso jest delikatniejsze. Nazwa à la matias to nic innego jak chwyt marketingowy producentów. W ten sposób oznacza się zazwyczaj dorosłe osobniki. Oczywiście nie ma w nich nic złego, jednak ich cena powinna być niższa.

Śledzie na różne sposoby

W naszej galerii znajdziesz najlepsze i nie do końca typowe przepisy na śledzie:

  1. Tatar ze śledzia z awokado
  2. Śledzie na słodko z rodzynkami
  3. Śledzie w zalewie jabłkowej
  4. Śledzie w oleju lnianym
  5. Śledzie w winie
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.