Chiński makaron z warzywami i kurczakiem. Pomysł na szybki i niedrogi obiad. Danie jak z chińskiego baru przygotujesz w kilka chwil

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Chińskie danie to pomysł na szybki obiad
Chińskie danie to pomysł na szybki obiad Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Makaron po chińsku to pomysł na szybki, niedrogi obiad, który przygotujesz w pół godziny. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by cieszyć się daniem jak z chińskiego baru. Jest bardzo aromatyczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu.

W skrócie

Makaron z warzywami, z dodatkiem mięsa lub bez, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. W zależności od regionu przygotowuje się go na wiele różnych sposobów. Podstawą są jednak warzywa usmażone metodą „stir fry”. Polega ona na smażeniu składników na bardzo gorącym tłuszczu w głębokiej, żeliwnej patelni, czyli woku. Budowa woka pozwala na wytworzenie odpowiedniej temperatury oraz na smażenie różnych składników jednocześnie – można je po prostu odsuwać na bok, a potem połączyć. Dzięki wysokiej temperaturze, smak zostanie zamknięty w środku. Co ważne, warzyw nie można rozgotować. Powinny pozostać lekko twardawe. Jeśli nie posiadasz woka, możesz użyć zwykłej patelni. Ważne, aby była duża i dość głęboka. Składniki, z których przygotujesz prosty makaron po chińsku, są łatwo dostępne, a samo wykonanie nie sprawia trudności.

Makaron chiński z warzywami i kurczakiem – pomysł na orientalne danie

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • opakowanie makaronu chińskiego, np. chow mein,
  • pierś z kurczaka,
  • garść różyczek brokuła,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • kiełki soi (opcjonalnie),
  • ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • pół papryczki chili,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • ziarna sezamu (opcjonalnie).

Jak przygotować prosty makaron po chińsku?

  1. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
  2. Pierś kurczaka oczyściłam z błonek i pokroiłam na paski.
  3. Czosnek przecisnęłam przez praskę, cebule pokroiłam w piórka, a marchewkę i paprykę w paseczki.
  4. Najpierw podsmażyłam na oleju warzywa oraz imbir. Powinny pozostać al dente.
  5. Następnie przesunęłam warzywa na bok i dodałam mięso. Smażyłam ok. 6 minut. W tym czasie dodałam sos sojowy oraz przyprawy.
  6. Warzywa i mięso odsunęłam na bok. Wbiłam jajka, a kiedy się ścięły, wymieszałam z warzywami i mięsem.
  7. Dodałam ugotowany makaron i całość wymieszałam.
  8. Posypałam makaron kiełkami soi, chili oraz sezamem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.