Babka marchewkowa na Wielkanoc. Jest lekka, puszysta i wilgotna. Niebo w gębie!

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Babka na Wielkanoc musi być. A babka marchewkowa może być pyszną odmianą dla klasycznej babki cytrynowej. Smak marchewki połączony z nutą pomarańczy, lekka, puszysta konsystencja i zniewalająca wilgoć babki sprawią, że już zawsze będziesz robić ją na Wielkanoc. Zobacz, jak przygotować babkę marchewkową.

Spis treści

Lekka, puszysta i wilgotna – taka jest ta babka marchewkowa. Do tego pomarańczowy kolor i aromat oraz lukier z sokiem z pomarańczy (choć możesz też zrobić lukier cytrynowy). Prawdziwa uczta dla zmysłów. Możesz ją przygotować nawet trzy dni wcześniej. Pamiętaj, żeby składniki były w temperaturze pokojowej – szczególnie zwróć uwagę na jajka.

Babka wielkanocna
Babka marchewkowa to pyszna alternatywa dla cytrynowej babki piaskowej. Elizaveta Bauer/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Przepis na babkę marchewkową

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwy
Forma: na babkę z kominkiem
1 szklanka = 250 ml

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g nieobranej marchewki,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 3 jajka.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z pomarańczy,
  • 2 łyżki wody.

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do posypania formy,
  • płatki migdałów, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy (opcjonalnie).

Jak zrobić babkę marchewkową?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania formy na babkę. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą.
  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
  3. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj do startej marchewki.
  4. Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj zmielone migdały i sól.
  5. Jajka ubij do podwojenia objętości. Dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie puszysta i gładka.
  6. Zmniejsz obroty miksera i wlewaj cienkim strumieniem olej.
  7. Do masy dodaj sok pomarańczowy.
  8. Odstaw mikser i weź łyżkę. Piekarnik ustaw na temperaturę 175º C z funkcją góra-dół.
  9. Do miski z masą dodaj w kilku odstępach suche składniki. Mieszaj je delikatnie i nie za długo – tylko do połączenia składników.
  10. Dodaj startą marchewkę ze skórką z pomarańczy i lekko zamieszaj.
  11. Gotowe ciasto wylej do formy na babkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  12. Babkę piecz przez ok. 45-50 minut.
  13. Po upieczeniu studź w formie. Wyjmij i przełóż na paterę, gdy będzie już całkowicie ostudzona.
  14. W międzyczasie, kiedy babka już ostygnie, przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko do miseczki. Dodaj sok z pomarańczy i wodę. Mieszaj i rozcieraj cukier do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody, jeżeli zbyt rzadki – trochę cukru pudru.
  15. Polej babkę lukrem. Jeżeli chcesz, możesz posypać ją płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub rozdrobnionymi orzechami. Smacznego!

Zobacz też: Babka gotowana. Wyborne ciasto bez pieczenia. Puszysta babka wielkanocna, którą zachwycisz gości. Sprawdź przepis na delikatne ciasto

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.