Katarzyna Zawada
Wydawca/Redaktor, Dział Rozwoju OnlineStrefa Agro
45 materiałów
Z zawodem dziennikarza jestem związana od ponad 10 lat. Specjalizuję się w branży agro, nie są mi obce tematy społeczne i sportowe. Do Polska Press trafiłam na stałe niecałe 3 lata temu.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in.:
o trwających i planowanych naborach: Młody rolnik 2024. Początkujący gospodarze już czekają na ten nabór. Kiedy ruszą wnioski o premię? Oto warunki i kwota,
o zmianach w dopłatach: Dopłaty bezpośrednie 2024. Nabór trwa, oto najistotniejsze zmiany. Zobacz listę. Do kiedy można składać wnioski?,
jak i kiedy siać: Tych drzew nie sadź obok jabłoni! Jabłoń nie polubi się z wiśnią. Sąsiedztwo ma istotne znaczenie. Te drzewa owocowe ze sobą konkurują,
kiedy iść na grzyby: Borowiki i maślaki w kwietniu? To nie żart! Grzybiarze donoszą, że pojawiły się w części kraju. Na pełne kosze nie ma jednak co liczyć,
kiedy łowić ryby: Wiosna sprzyja wędkarzom. Jakie ryby złowisz w maju? O sandaczu zapomnij, trwa okres ochronny. Możesz za to zasadzić się na szczupaka,
ile kosztują podstawowe produkty rolne: Sezon na czereśnie i maliny. Pierwsze już w sprzedaży, cena zwala jednak z nóg. Dlaczego na początku sezonu owoce są tak drogie?
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie: [email protected]
Sprawdź, jak rozróżnisz sztuczny miód od prawdziwego
W sklepie mnogość słoików z miodami może przyprawić o zawrót głowy. Gryczane, lipowe, akacjowe – rodzaje są różne, nie zawsze jednak możemy trafić na produkt...
Liście, pestki i ogonki owoców. Zapominamy o nich, a są korzystne dla zdrowia
Owoce lata kuszą smakiem, zapachem i kolorem. Z chęcią sięgamy po soczyste truskawki, jędrne czereśnie, pachnące maliny, lada moment rozpocznie się wysyp wiśni...
„Świeża ryba” z zamrażarki, czyli jak nie dać się oszukać nieuczciwym sprzedawcom
Morza szum, plażowego parasola cień i pachnąca rybka na talerzu – z tym kojarzy nam się nadmorski wypoczynek. Stołując się nad Bałtykiem, oczekujemy, że będzie...
Pierwsze kurki w polskich lasach. Cena nie kusi, lepiej zbierać samemu?
Ceny kurek budzą olbrzymie emocje u progu sezonu. Jak się okazuje za kilogram tych uwielbianych przez wielu grzybów, trzeba zapłacić krocie. W lasach pojawiają...
Na święta kupujemy nie tylko jaja, ale też mięso. Dlaczego warto spożywać drób?
Przed nami Wielkanoc, którą spędzimy z najbliższymi przy suto zastawionym stole. Nie zabraknie jaj, żurku, sałatek, pojawią się też mięsa. Jednym z najchętniej...
Sałatka jarzynowa z cateringu może znacznie uszczuplić portfel. Lepiej zrobić samemu
Święta wielkanocne bez sałatki jarzynowej? To się nie uda. Od wielu lat przysmak stanowi nieodłączny element niedzielnego rodzinnego śniadania. Niestety, w tym...
Tych warzyw lepiej nie jeść na surowo, mogą nam zaszkodzić
Jeszcze kilka tygodni i na rynku pojawią się pierwsze krajowe sałaty, ogórki lub rzodkiewki. Nieco później dołączą m.in. cebula, marchew, pomidory i szczypior....
Smak tych pączków poznał marszałek Piłsudski. Historia rodzinnej cukierni w Warszawie
Drożdżowe ciasto z nadzieniem – tak można zdefiniować pączka. Proste, prawda? Jednak są miejsca, gdzie te wyroby smakują wyjątkowo. Zwłaszcza w tłusty czwartek....
Lodówka czy półka? Prawidłowe przechowywanie jaj wpływa na ich świeżość
Wielu z nas zastanawia się, jak odpowiednio przechowywać kurze jaja. W marketach niektóre wytłaczanki znajdziemy na półce, niektóre w lodówkach. Po...
Mąka ze świerszczy podbije Europę? Już niedługo produkty na jej bazie trafią na rynek
Żytnia, pszenna, ziemniaczana, ale ze świerszczy domowych? Właśnie taka mąka otrzymała zezwolenie Komisji Europejskiej na wprowadzenie do obrotu w postaci...