3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pestki cytryny zawierają duże ilości flawonoidów, limonoidów...
fot. olhakozachenko/Getty Images

Pijesz herbatę albo wodę z cytryną? Nie wyrzucaj pestek! Możesz je wykorzystać z korzyścią dla twojego zdrowia

Działają przeciwutleniająco

Pestki cytryny zawierają duże ilości flawonoidów, limonoidów i błonnika pokarmowego. Działają one jako przeciwutleniacze, zmniejszając uszkodzenia spowodowane przez reaktywne formy tlenu (ROS), które powodują przewlekłe choroby, takie jak np. rak, choroby serca czy powikłania cukrzycy.

W badaniu z 2019 r. stwierdzono, że ekstrakt z pestek cytryny ma potencjał w leczeniu powikłań cukrzycy. Obniżył również poziom cukru we krwi i HbA1c (ilość wolnej glukozy związanej z hemoglobiną) oraz poprawił profil lipidowy.

Chociaż nadal potrzebne są szeroko zakrojone badania na ludziach, nie można ignorować przeciwutleniającego potencjału nasion cytryny w walce z powikłaniami cukrzycy.

Zobacz również

Tynk sypał się z budynku w centrum Gniezna

Tynk sypał się z budynku w centrum Gniezna

Tragiczne wiadomości z kopani Ruch Borynia. Dzisiaj w nocy zginął 42-letni górnik

Tragiczne wiadomości z kopani Ruch Borynia. Dzisiaj w nocy zginął 42-letni górnik

Polecamy

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów