2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby są niewątpliwe bardzo zdrowym składnikiem sushi. Jako...
fot. Huy Phan / Pexels

Czy sushi jest zdrowe? Rozkładamy je na części i sprawdzamy. Poznaj właściwości poszczególnych składników. Ile kalorii jest w rolce?

Ryby

Ryby są niewątpliwe bardzo zdrowym składnikiem sushi. Jako jeden z nielicznych pokarmów zawierają witaminę D. Dostarczają także tłuszczów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca i innych organów.

Jednak jej spożycie niesie za sobą ryzyko zakażenia mikrobiologicznego – pasożytami i bakteriami. Zagrożenie rośnie wraz z nieprawidłowym przechowywaniem oraz higieną i warunkami przygotowania potrawy. Jeśli obawiamy się jedzenia jej w tej wersji, wybierzmy rolkę z rybą poddaną obróbce np. pieczoną.

Należy pamiętać także o tym, że mięso ryb i owoców morza może zawierać metale ciężkie, takie jak rtęć. Szczególnie narażone na skażenie są ryby drapieżne.

Zobacz również

Regionalna Pielgrzymka Rolników do Lubecka już 25 maja

NOWE
Regionalna Pielgrzymka Rolników do Lubecka już 25 maja

Wielka Gala Operetkowa

NOWE
Wielka Gala Operetkowa

Polecamy

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy