Shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. Pyszna i prosta do zrobienia zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Syci i poprawia nastrój

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Mielone mięso i puree ziemniaczane to dwa podstawowe składniki, które zapieka się razem, by powstała zapiekanka pasterska. Danie jest banalnie proste do przygotowania, pyszne, niezwykle pożywne i można je zrobić z resztek, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.

W skrócie

Zapiekanka pasterska to prawdopodobnie najlepsze comfort food (czyli jedzenie poprawiające nastrój), jakie powstało. Oryginalny przepis na angielską zapiekankę ziemniaczaną, zwaną shepherd’s pie, pochodzi z XVIII wieku. Było to proste chłopskie danie, które pozwalało na sprytne wykorzystanie resztek. Używa się do niego mięsa mielonego (najczęściej jagnięciny lub wołowiny) i ziemniaków puree. Zapieczone razem tworzą przepyszny oraz niezwykle pożywny posiłek, idealny po chłodnym i męczącym dniu.

Shepherd’s pie – zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • pół kilo ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 200 zielonego groszku mrożonego,
  • dwie łodygi selera naciowego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • dwie łyżki masła,
  • 4 łyżki mleka,
  • 250 ml bulionu,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami?

  1. Na patelni podsmażyłam pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek.
  2. Po chwili dodałam mięso mielone oraz przyprawy.
  3. Kiedy mięso się podsmażyło, dodałam przecier oraz bulion i dusiłam ok. 10 minut.
  4. W tym czasie ugotowałam ziemniaki, odcedziłam je, dodałam mleko, masło, sól i ugniotłam na puree.
  5. Pod koniec duszenia mięsa dodałam groszek. Całość wymieszałam.
  6. W żaroodpornym naczyniu umieściłam mięso, a na nim warstwę puree. Wstawiłam bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do czasu, gdy ziemniaki lekko zrumieniły się z wierzchu.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.