Prosty przepis na kruche ciasto z budyniem i jabłkami. Idealny spód, pyszne nadzienie z jabłek i budyniu. To wyśmienite ciasto do kawy

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Jeśli lubisz szybkie ciasta z jabłkami, to wypróbuj ten przepis. Idealne, kruche ciasto, soczyste jabłka i aksamitny budyń. Czy może być coś lepszego? Ten przysmak w formie tarty najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, kiedy budyń stężeje, a ciasto zmięknie od pysznego nadzienia.

W skrócie

Szybkie ciasto z budyniem i jabłkami jest bardzo proste do zrobienia i zajmuje niewiele czasu. Za to efekt zawsze zachwyca. Jabłka i budyń to połączenie idealne, dlatego warto wykorzystać je jako pyszne nadzienie do kruchego ciasta w formie tarty. Najlepiej, jeśli upieczemy ją dzień, a przynajmniej kilka godzin wcześniej. Jeśli przekroimy tartę z jabłkami tuż po upieczeniu, budyń po prostu się rozleje. Warto dać mu kilka godzin, aby stężał. Możemy wstawić ciasto z budyniem do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.

Ciasto świetnie wygląda i tak samo smakuje
Ciasto świetnie wygląda i tak samo smakuje Karolina Głogowska

Ciasto z budyniem i jabłkami – wypróbowany przepis

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenie + 45 minut pieczenie
Porcja: forma do tarty o średnicy 24 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • ¾ kostki schłodzonego masła,
  • 2 żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier wanilinowy.

Dodatkowo:

  • 2 jabłka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka cukru.

Polecam także: Mini pączki budyniowe na karnawał i tłusty czwartek

Jak przygotować ciasto z budyniem i jabłkami?

  1. Najpierw przygotowałam kruche ciasto. Mąkę wysypałam na stolnicę, dodałam proszek, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło, wbiłam żółtka i zagniotłam ciasto.
  2. Ciasto uformowałam w kulę, podzieliłam na dwie części (większą i mniejszą) i włożyłam do zamrażarki na 30 minut.
  3. Ugotowałam budyń na mleku i dodałam łyżkę cukru. Jeśli używasz budyniu z cukrem, nie musisz już go dodawać.
  4. Jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę, umieściłam w misce i wymieszałam z cynamonem.
  5. Natłuściłam formę do tarty i wyłożyłam do większą częścią ciasta (pokroiłam je najpierw w plastry).
  6. Podpiekłam spód przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Na podpieczony spód wyłożyłam jabłka i warstwę budyniu.
  8. Mniejszą część kruchego ciasta starłam na grubych oczkach tarki i ułożyłam na wierzchu ciasta.
  9. Piekłam ciasto z budyniem i jabłkami przez 45 minut.
  10. Po wyjęciu posypałam wierzch cukrem pudrem i zostawiłam do ostygnięcia. Tartę z jabłkami należy zostawić na kilka godzin, żeby budyń stężał. Najlepsza jest po jednym dniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.