Najlepszy przepis na żeberka w miodzie. Do zrobienia w piekarniku lub na grillu. Marynata do żeberek jest obłędna, palce lizać!

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Żeberka w miodzie można przygotować na grillu lub w piekarniku
Żeberka w miodzie można przygotować na grillu lub w piekarniku 123rf/nanastudio/zdjęcie ilustracyjne
Żeberka w miodzie to pomysł na pyszny i łatwy do zrobienia obiad, który zachwyci całą rodzinę. Możesz je przygotować w piekarniku lub na grillu. W obu wersjach smakują doskonale. Do żeberek zrób wyśmienitą marynatę na bazie miodu, keczupu i musztardy. Palce lizać – i to dosłownie, bo żeberka najlepiej jeść palcami!

W skrócie

Żeberka pieczone w miodzie, a potem grillowane, to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie smakowitego mięsa. Możesz je zrobić w piekarniku z funkcją grillowania lub podpiec, a następnie umieścić na grillu. Będą smakowały jeszcze lepiej! Żeberka w miodzie i keczupie to gratka dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Jeśli lubisz pikantne jedzenie, możesz dodać do marynaty więcej ostrej papryki. Najlepiej, jeśli uda ci się zostawić żeberka w miodowej marynacie na całą noc. Mięso będzie wyjątkowo soczyste i delikatne. Do żeberek w miodzie doskonale pasuje sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym. Jako dodatek do żeberek świetnie sprawdzi się także bigos z młodej kapusty.

Przepis na żeberka w miodzie

Czas przygotowania: godzina + marynowanie
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg surowych żeberek wieprzowych,
  • pół szklanki bulionu lub piwa,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
  • szczypta suszonej ostrej papryki,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić najlepsze żeberka w miodzie?

  1. Najpierw przygotowałam marynatę: w misce połączyłam olej, miód, musztardę i keczup. Dodałam rozgnieciony czosnek oraz przyprawy i wszystko wymieszałam.
  2. Żeberka pokroiłam na mniejsze części. Nasmarowałam je większością marynaty. Kilka łyżek marynaty zostawiłam na koniec pieczenia żeberek.
  3. Żeberka w marynacie przykryłam folią i umieściłam w lodówce na całą noc. Jeśli nie masz tyle czasu, powinny wystarczyć 2 godziny.
  4. Zamarynowane żeberka umieściłam w żaroodpornym naczyniu i zalałam piwem.
  5. Żeberka piekłam pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  6. Następnie wyjęłam żeberka z naczynia i wyłożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wysmarowałam żeberka pozostałą marynatą, ustawiłam funkcję grillowania i piekłam jeszcze przez 10 minut. Zamiast grillowania w piekarniku, przygotowane w ten sposób żeberka możesz także podpiec na zwykłym grillu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.