Gruszki ze skwarkami, czyli dziwne polskie potrawy regionalne. Spróbujesz?
Staropolskie potrawy kojarzą nam się z nieco innym zestawem przepisów, niż ten, który na co dzień gości w naszych kuchniach. Wśród tradycyjnych smakołyków z...
Galareta ananasowa na Wigilię. Przepisy na Boże Narodzenie z XIX wieku i PRL-u
Zmiany zachodzące w przepisach na wigilię i święta Bożego Narodzenia od ponad stu lat, możemy obserwować, sięgając po ówczesne książki kucharskie. Wiele z nich...
Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada. Certyfikowany tylko z Wielkopolski
Rogale świętomarcińskie związane są z tradycją obchodów 11 listopada, czyli dniem Świętego Marcina. Słynne słodkości z białym makiem tradycyjnie przygotowuje...
Sos pieczarkowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Królowa tanich obiadów polecała przepis
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była z wydawania hucznych i wystawnych przyjęć. Jednak w swoich książkach przybliżała też sposoby, jak zrobić domowe dania za...
Chleb z cukrem i blok czekoladowy bez czekolady, czyli najpopularniejsze desery PRL-u
Blok czekoladowy bez czekolady, wuzetka, krem sułtański, którym zajadały się "Dziewczyny do wzięcia" czy bajaderki. Pamiętacie jeszcze te desery, tak popularne...
Zapiekanki z pieczarkami z PRL-u. Przepis na kultowe przekąski. Zrobisz je w 15 minut
Zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem — kultowy PRL-owski przysmak. Kupowane z budek i przyczep kempingowych na ulicach i bazarach. Dzisiaj mówi się o...
Polskie produkty znane na świecie. Nie tylko pierogi i bigos
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Polskie jedzenie smakuje ludziom na całym świecie. Zapytani o polską kuchnię najczęściej wymieniają pierogi, bigos...
Oto tradycyjne smaki Dolnego Śląska. Poznaj region "od kuchni"
Dolny Śląsk urzeka nie tylko malowniczymi krajobrazami. Kto “zapuścił się” w ten region Polski, musi spróbować tutejszej kuchni. Dania serwowane przez...
Znaleźliśmy się wśród największych światowych potęg w rankingu najlepszych ciast
Okazuje się, że znaleźliśmy się wśród największych światowych potęg w rankingu najlepszych ciast. Ale zwycięzca jest absolutnym zaskoczeniem.
Golasy, gryczak i tort fasolowy. Te dania zjesz na Lubelszczyźnie. Znasz je?
Tort fasolowy modryniak, forszmak lubelski, buraczak, gryczanka, golasy... Lubelszczyzna oferuje bogactwo produktów i potraw, które mogą zachwycić smakoszy z...
Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i Kurpiów zachwyca
Jaglaki, sójka głowaczowska i trepy po załawsku to tylko niektóre z dań, których nazwy zaskakują przybyszów z różnych zakątków świata. Mazowsze ma wiele potraw...
Kiszka, ruchanki, czernina i gryz. Kuchnia kaszubska, jakiej nie znacie
Ruchanki, golce kociewskie z mięsem, nadzy klosczy (kluski ziemniaczane) czy gryz to tylko niektóre z wyjątkowych dań z Pomorza, które mogą zaskoczyć swoją...
Ranking najlepszych kuchni świata. Jak wypadła Polska?
Pizza, gyros, paella to najpopularniejsze potrawy reprezentujące zwycięzców rankingu portalu Taste Atlas. Strona co roku przygotowuje ranking 50 najlepszych...
Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej
Kuchnia Wielkopolski najczęściej kojarzy się z używaniem dużej ilości twarogu, ziemniaków i cebuli. Doskonałym przykładem są pyry z gzikiem, dla wielu osób...
Moskole, gęsie pipki i tarcioki. Najdziwniejsze dania z Małopolski
Kuchnia małopolska to przysmaki zajadane w Krakowie, Zakopanem i w okolicach. Znawcy kulinariów kojarzą zapewne takie specjały jak gęsie pipki, suska sechlońska...
Lubczyk w kuchni. Afrodyzjak z przydomowego ogródka. Do czego używać lubczyku?
Według ludowych zwyczajów lubczyk dodawany do jedzenia miał zapewnić, że wybranek zakocha się w kucharce. Z czasem doceniano wartości zdrowotne i wyjątkowy...
Krem sułtański, wyroby czekoladopodobne i oranżada. Smaki z okresu PRL-u
Krem sułtański, guma balonowa Donald, lody Bambino, wyroby czekoladopodobne albo oranżada w proszku, z woreczka lub w szklanej butelce z korkiem - takie smaki...
Sękacz i kiełbasa w słoiku. Najciekawsze potrawy wielkanocne z różnych regionów
Zgliwiały ser z Zamojszczyzny, biała kiełbasa w słoiku z woj. kujawsko-pomorskiego czy sękacz z Podlasia. Każdy region Polski korzysta z bogactwa swojej ziemi i...
Pańska skórka, oscypek, paprykarz... Z tych produktów słyną polskie miasta
Cebularz z Lublina, obwarzanki z Krakowa, rogale marcińskie z Poznania, pańska skórka z Warszawy albo truskawka z Kaszub. Polska ma swoje regionalne specjały,...
I wy to jecie?! Polskie potrawy, które zadziwiają cudzoziemców
W tradycyjnej polskiej kuchni nie brak dań, które nam samym wydają się dziś dość dziwaczne i mało apetyczne. Jest jednak wiele popularnych polskich dań, za...
Pierogi ruskie, ryba po grecku i śledź po japońsku. Te nazwy mogą was zmylić
Pierogi ruskie to klasyczne danie tradycyjnej kuchni polskiej. W ostatnim czasie w związku z agresją Rosji na Ukrainie coraz częściej bary mleczne i garmażerki...
Kuchnia Huberta Fudalewicza: polska, w nowoczesnym wydaniu
Hubert Fudalewicz, szef kuchni restauracji Schronisko Bukowina w Bukowinie Tatrzańskiej nie boi się eksperymentować. O swojej kuchni mówi: „To kuchnia polska w...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 10 godzin temu w kategorii Doradztwo prawne
Dodano 10 godzin temu w kategorii Sklep monopolowy
Dodano 10 godzin temu w kategorii Pomoc drogowa
Dodano 11 godzin temu w kategorii Obróbka metali i tworzyw sztucznych